BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  GÜNCEL

Kırmızı bal nedir görenler şaştı kaldı

OSMANİYE'de bir kovandan çıkan kırmızı bal hem üreticileri hem de uzmanları şaşırttı. Şimdi uzmanlar kırmızı bal nedir nasıl oluşur sorusunun yanıtını arıyor.

Abone ol

OSMANİYE'de bir bal üreticisinin kovanından kırmızı renkli bal çıktı.

Üretici Şahin Eser, 8 yıldır Osmaniye ve civarındaki yaylalarda bal ürettiğini belirterek, bu yılki üretiminde ise daha önce hiç görmediği bir olayla karşılaştığını ifade etti. Sahip olduğu 45 bal kovanından birini açtığında gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşadığını aktaran

Eser, "O kovandaki arıların kırmızı renkte bal ürettiği gördüm. Böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Kovandaki 6 çıta balın tamamı kırmızı. Diğer kovanlar ise normal renkte. Bal ve peteğinden aldığım bir parçayı balcılıkla uğraşan arkadaşlara gösterdim, onlar da bu renkte balı daha önce görmediklerini söyledi " dedi.

Eser, durumla ilgili Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne bilgi verdiğini, yetkililerin kovanların bulunduğu bölgeye giderek çevrenin bitki yapısını incelediğini ve baldan numune aldığını bildirdi.

'İLK DEFA KARŞILAŞTIM'

Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu da bu renkte balla ilk defa karşılaştığını belirtti. Yörenin bitki çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunun altını çizen Gaffaroğlu, "Bu renkte, bu tatta ve reyhada bir bala ilk kez rastlıyoruz. Arıların nereye uçtuğunu bilmiyoruz. İlk gözlemlerimize göre güzel bir bala benziyor. Renk tat, koku bakımından oldukça farklı. Arılar, 6 kilometreye kadar güzergahta çiçek özü, meyve ya da tatlı sıvıdan beslenirler. Kesin sonuç tahlil neticesinde ortaya çıkar" diye konuştu.