BIST 9.681
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.426,50
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'a köşk yolunu BDP mi açacak?

Başbakan Erdoğan'ın köşk yolunda ittifaka ihtiyacı olduğunu yazan Murat Yetkin AK Parti'nin BDP ile paslaşacağını öne sürdü...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Seçim sonuçlarını analiz eden Radikal si yazarı Murat Yetkin AK Parti ve Başbakan Erdoğan'ın köşk için öngörebileceği ittifak seçeneklerini yorumladı. AK Parti'nin CHP veya MHP ile bir ittifak arayışan girmesinin artık gerçekçi olmadığını savunan Yetkin Kürt siyaseti ile Erdoğan arasında bir ittifak yolu açıldığını öne sürdü.

Seçimlerde bir çok şehirde Kürt seçmen ile AK Parti arasında bir ittifak yaşandığını iddia eden Murat Yetkin, Erzurum, Adana, Mersin, Hatay gibi illerde iki güç arasında bir "paslaşma" olduğunu yazdı. Bu pslaşmanın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yolunda önemli bir dayanak olabileceğini kaydeden Yetkin "Ancak Ak Parti’nin BDP ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde de açık ittifak olmasa dahi paslaşmaya girmesi ihtimali vardır." dedi.

seçim sonuçları 2014.jpg

İşte Yetkin'in yazısındaki ilgili bölüm:

AK PARTİ'NİN İTTİFAKA İHTİYACI VAR

Erdoğan’ın Ak Parti’deki 3 dönem kuralını değiştirerek 2015 Meclis seçimlerine dek başbakan kalması, Gül’ün ikinci dönem için adaylığının önünü açması da bir ihtimal hâlâ ama bunun için de belli ittifakların kurulması gerekiyor.

İttifakın birkaç yolu var. Ak Parti’nin CHP ya da MHP ile ittifakı daha geniş bir toplumsal zemin sağlar ama bu durumda mesela
Erdoğan’ın adaylığı söz konusu olmaz; Gül’ünki dahi tartışılır.

AK PARTİ İLE BDP ARASINDA KÖŞK PASLAŞMASI

Ancak Ak Parti’nin BDP ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde de açık ittifak olmasa dahi paslaşmaya girmesi ihtimali vardır.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde de diyorum, çünkü yerel seçimde tıpkı seçimden önce duyurduğumuz gibi yerel planda bu paslaşmalar gerçekleşti. Erzurum’un dört ilçesinde BDP adaylarına verilen destek karşılığı BDP oyları büyükşehirde Ak Parti’ye aktı örneğin. Hatay, Mersin, Adana, İzmir gibi doğrudan rekabet içinde olunmayan illerde BDP seçmeni Ak Parti’ye yönelmiş görünüyor. Seçim sonucunu isabetle bilen araştırmacı Tarhan Erdem’in HDP’nin İstanbul’da alabileceğinin çok altında oy aldığı saptamasının gerisinde bu paslaşma yatıyor olabilir.

BDP'NİN AK PARTİ'DEN BEKLENTİSİ BÜYÜK

Çünkü BDP’nin Ak Parti’den beklentisi büyük. Diyarbakır Belediye Başkanı seçilen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak seçim öncesinde kazandıkları yerlerde ‘özerklik inşasına’ başlayacaklarını duyurmuştu. Bu ihtimalin 26 Şubat MGK toplantısında konuşulduğunu da Radikal okurlarıyla paylaşmıştık. Yasadışı PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart’ta Diyarbakır’da okunan Nevruz mesajında diyalog sürecinin devamı ve ‘200 yıllık’ zincirin kırılması için, öncelikle diyalog muhatabının, yani Erdoğan hükümetinin güçten düşmemesi gerektiğini gayet açık ifade etmişti.

Erdoğan’ın BDP ile Cumhurbaşkanlığı hedefiyle (kendisi ya da Gül için) girebileceği bir ittifak ya da paslaşmayı kendi tabanına anlatmak için, yine sihirli reçetesini cebinden çıkarabilir.

Erdoğan’ın sihirli iktidar reçetesi, her seçimden önce bir zıtlaşma konusu bulmak ve seçim kampanyasını bunun üzerine inşa etmektir. Son seçimde bu Gülenciler, daha önce mesela askerlerdi.

KÖŞK SEÇİMİ ÖNCESİ ROJAVA, SURİYE VE AB GERİLİMİ YAŞANABİLİR

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi zıtlaşma konusu mesela (Dışişleri'ne casusluk suçlaması üzerinden) bir yanıyla Gülencilere, diğer yandan ‘Rojava’ üzerinden Kürt sorununa bağları mevcut Suriye olabilir. Ya da mesela AB ile Gümrük Birliği olabilir; Erdoğan’ın uygun bulacağı herhangi bir şey olabilir.

Yani özetle, seçim bitti diye gerilim de bitti zannetmeyin, heyecan fırtınası devam ediyor.