BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'a hem destek hem uyarı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin sözleriyle ilgili Wall Street Journal'da bir makale yayımlandı

Abone ol

Wall Street Journal tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık önerisine ilişkin görüşler yansıtıldı. Erdoğan'a bir destek bir de uyarı yorumu geldi.

Wall Street Journal tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık önerisine ilişkin görüşler yansıtıldı. RBS'den Tim Ash, "Yabancı yatırımcılar ona güveniyor. Yatırımcılar, fazla tedirgin olmaz" derken analistler, hükümetin, "seçimle sağlanacak yetkiyi, mali politikayı sıkılaştırmak ve büyümeyi bastırmak için kullanmak yerine siyasi değişime odaklanır. Hata olur" uyarısını yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, başkanlık sisteminin seçimlerden sonra referanduma götürülebileceği açıklaması, yurt dışında da yankılandı. Wall Street Journal tarafından yayınlanan habere göre, Royal Bank of Scotland'dan (RBS) Tim Ash, "Yabancı yatırımcılar ona güveniyor. Yatırımcılar fazla tedirgin olmaz" derken analistlerin, hükümetin, "seçimle sağlanacak yetkiyi, mali politikayı sıkılaştırmak ve büyümeyi bastırmak için kullanmak yerine siyasi değişime odaklanırlar. Hata olur" değerlendirmesi yansıtıldı.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal tarafından "Türkiye'nin Başkanlık İhtirası" başlığı ile yayımlanan haberde, "Türk siyasetinde en kötü biçimde gizlenen sır, nihayet kamuoyuna duyuruldu. Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin parlamenter sistemini başkanlık sistemine dönüştürmek üzerinde düşündüğünü açıkladı" denildi.

Türkiye'de icra gücünün başbakanlıkta olduğuna işaret edildiği haberde Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarında, başkanlık sisteminin Türkiye'de nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermediğine de dikkat çekildi.

"PİSAYALARDAKİ DURUM FARKLI"

Erdoğan'ın açıklamasının, Türkiye'deki muhalefet partilerinde "şaşkınlık" yarattığı, siyasetçiler tartışmanın "gereksiz" olduğunu söylerken, "Erdoğan hükümetine muhalefet eden gazetelerin 'diktatörlük' uyarısını yaptıkları" kaydedildikten sonra şöyle devam edildi:

"Piyasalarda durum farklı. Royal Bank of Scotland'ın yükselen piyasalar şefi Tim Ash, Sayın Erdoğan Türkiye'de kutuplaştırıcı bir şahsiyet olsa da yatırımcıların, ona güveniyorlar çünkü onlar için, istikrar ve büyüme olmak üzere iki kilit kriterde verdiği sözleri yerine getirdiğini söyledi."

"YABANCI YATIRIMCILAR ERDOĞAN'A GÜVENİYOR"

Tim Ash "Yabancı yatırımcılar ona güveniyor ve kabul edelim ki başkanlık önerisi, açık bir sır idi. Şu anda, Erdoğan, şeyleri değiştirmeye karar verse yatırımcılar fazla tedirgin olmaz. Ancak karışıklığa bağlı olur" diye konuştu.

Haberde piyasaların iyimser olsa da politika analistlerinin kapsamlı anayasal değişikliklerine odaklanacak bir hükümetin Türkiye'nin ufuğundaki ekonomik meydan okumalarının karşısında zorlanabileceği uyarısını yaptıkları belirtilirken Türk ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde tüm beklentileri aşarak yüzde 9'dan fazla büyüdüğü, Ankara'nın da kontrol dışına çıkan talebi yavaşlatmak için çabaladığı kaydedildi.

"ANALİSTLER UYARIYOR"

Hükümetin yüksek büyümeyi, "Türk ekonomisinin dinamizminin bir kanıtı" olarak nitelemesine karşın analistlerin hızlı artan iç talebi ve cari açık riskinin "ekonomiyi kırılgan hale bıraktığı" uyarısını yaptıklarına dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Bazı analistler, o risk artarken tartışmalı bir anayasa değişikliğine odaklanmış olan bir hükümetin mali politikayı sıkılaştırması ve sürdürülebilir büyüme yönünde istikrarlı bir yavaşlamayı sağlaması olasılığı azalacağını söylüyorlar."

WSJ tarafından yayımlanan haberin son bölümünde Global Source Partners'den siyasi analist Atilla Yeşilada'nın referandum olasılığına ilişkin uyarısı yansıtıldı.

Yeşilada, hükümet için "seçimle sağlanacak yetkiyi, mali politikayı sıkılaştırmak ve büyümeyi bastırmak için kullanmak yerine siyasi değişime odaklanırlar. Bu, bir hata olur" diye konuştu.