BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Libya'da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Libya'da Kaddafi'ye bağlı birliklerle isyancılar doğudaki petrol kenti Brega'nın denetimi için savaşıyor.

Abone ol

Libya'da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerle, isyancılar arasında doğudaki petrol kenti Brega'nın denetimi için şiddetli çarpışmalar yaşanıyor.

AFP ajansına göre, isyancılar, kentin eteklerindeki üniversite binasının denetimini ele geçirdi.

Haftalardır Kaddafi birliklerinin kuşatması altında olan ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata da dün gece topçu saldırısına hedef oldu.

Brega ile Ecdebiye arasındaki bir noktada, Cuma günü koalisyon uçaklarının yanlışlık sonucu isyancıları hedef aldığı saldırısında 13 kişi ölmüştü.

İsyancıların liderleri, saldırıyı, muhalif güçlerin disiplinsizlik sonucu havaya ateş açmasının tetiklemiş olabileceğini söyledi.

İsyancılar, birliklerin profesyonel hale getirilmesi için daha fazla çaba harcanacağını belirtti.

Bu çervede, çatışma bölgelerinde barikatlar oluşturulduğu ve sadece eğitimi olan askerlere çarpışmalara katılma izni verildiği kaydediliyor.

Askeri ve siyasi açmaz

Başkent Trablus'un 800 kilometre kadar doğusundaki Brega'da daha önce kenti terk etmeye zorlanan Kaddafi birliklerinin birkaç gün önce karşı saldırıya geçmesiyle başlayan çarpışmalar şiddetlendi.

İsyancılar, Cumartesi günü kenti ele geçirdiklerini açıkladı. Fakat Kaddafi'ye bağlı keskin nişancıların kentte saldırılarına devam ettiği ve bazılarının kent dışındaki üniversitede saklandıkları belirtiliyordu.

Bu sabah isyancıların hücuma geçerek kampusu ele geçirdikleri haber veriliyor.

İsyancıların elindeki Misrata'da ise Kaddafi'ye bağlı güçlerin bir binaya topçu saldırısı düzenlemesi sonucu en az bir kişinin öldüğü birkaç kişinin de yaralandığı bildirildi.

El Arabiya televizyonu, Trablus'un güneybatısındaki dağlık Yafran kasabasının da topçu saldırısına hedef olduğunu duyurdu.

İsyancıların elindeki Bingazi kentinde bulunan BBC muhabiri John Leyne, kimsenin, altı-buçuk hafta önce başlayan isyanda askeri ve siyasi açmazın nasıl sonuçlanacağını kestiremediğini söylüyor.