BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'a en büyük meydan okuma!

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Başbakan Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili birbirinden çarpıcı analizler yayınladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerine ilişkin haberler, dış basında yer bulmaya devam ediyor.

Türkiye'deki son gelişmelere dair en ilginç yorum ise New York Times'dan geldi.

İşte uluslararası basında son 24 saatte çıkan bazı haberler:

DALLAS BENZETMESİ

New York Times: Türkler iyi televizyon dizilerini hep sevdi. Yıllar önceki bağımlılık Dallas'tı ve belli bir yaştaki Türkler çok içen kadınlar için hâlâ Sue Ellen benzetmesi yapıyor. Son dönemde de saray entrikalarını ve Osmanlı Sultanı'nın haremindeki aşk hikayelerini konu alan Türk dizisi "Muhteşem Yüzyıl", hem Türkiye'de hem de Ortadoğu'da saplantı halini aldı. Şimdi ise Türkiye'nin izlediği program, Türkiye'nin kendi siyasi krizi. Sızdırılan telefon görüşmelerinin istikrarlı bir şekilde yayınlanmasıyla, bir dram dizisi gibi karşımıza çıkan yolsuzluk skandalının yarattığı siyasi kriz... Bu kayıtlardan en sansasyonel olanı Pazartesi gecesi yayınlandı.

CNN: 17 Aralık’tan beri neredeyse her hafta büyük bir kayıt patlak veriyor ve Erdoğan bunları, sorumluları görevden alsa da engelleyemiyor.

EN ZOR DÖNEM

Telegraph: Erdoğan, 12 yıllık iktidarının en zor dönemini yaşıyor. Başbakan kayıtlardan, ‘paralel devleti’ sorumlu tutuyor. Üç bakanın oğlunun, bir banka yöneticisi ve bir İranlı işadamının evine yapılan baskınlardan sonra Erdoğan kendisini suçlayanlara karşı atağa geçmişti.

Times: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlar hakkında soruşturma başlattı. Ama bu soruşturmanın, kaydın gerçek olup olmadığını anlamak için mi yoksa Erdoğan’ın suç işleyip işlemediğini belirlememek için mi başlatıldığı belli değil.

Guardian: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın sonunun Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç gibi olacağını iddia etti, “Ya helikopterle ülkeyi terk et ya da istifa et” dedi.

EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA

BBC: Başbakan Erdoğan kayıtlara çok kızdı, “Alçakça saldırı” dedi. Kayıtların ortaya çıkmasının ardından İstanbul’da hükümet aleyhine gösteriler düzenlendi. Açılan soruşturma Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarına karşı en büyük meydan okuma olabilir.

Wall Street Journal: Kayıtların sızdırılmasını kimse üstlenmedi ama Başbakan Erdoğan “paralel devleti” suçladı. Kamuoyu yoklamaları AKP’nin Gezi olaylarına rağmen oy desteğinin yüzde 45 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Rüşvet soruşturması Türkiye’nin 800 milyar dolarlık ekonomisine gölge düşürdü.