BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan yara sardı

Başbakan Erdoğan Almanya'daki gurbetçilerimize sıcam mesajlar verdi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'den Almanya'ya giderek yerleşen Türklerin tam 47 yıldır Almanya'nın kalkınmasına, ilerlemesine, Avrupa içinde ve dünya genelinde güçlü bir ülke olmasına emekleriyle, gayretleriyle katkı verdiklerini söyledi.

Erdoğan, ''Köln Arena'' spor salonunda Almanya'da yaşayan Türklere hitap etti. Köln kentinin anlamlı bir programa tanıklık ettiğini belirten Erdoğan, kardeşlik, dostluk, dayanışma, barış ve bir arada yaşama mesajlarının bu kentten Avrupa'ya ve tüm dünyaya ilan edildiğini söyledi.

Almanya Türk toplumunun Türk milletinin sevgiyle, dostlukla, şefkatle yoğrulan karakterini bütün dünyaya bir kez daha gösterdiğini ifade eden Erdoğan, Türk toplumunun, sevgi, barış ve kardeşlik toplumu olduğunu vurguladı. Türk insanın gittiği her yere sadece sevgi, dostluk, huzur ve esenlik götürdüğünü ifade eden Erdoğan, ''Bizim nefretle hiç işimiz olmaz. Bizim kinle, husumetle asla işimiz olmaz. Bizim kavgayla çekişmeyle, şiddetle hiç işimiz olmaz'' dedi. Erdoğan, 1961 yılında akrabalarını Sirkeci garından Almanya'ya uğurladığı günleri hatırladığını ifade ederek, ''Almanya'ya gurbetçilerimizi taşırken her bir kardeşimizin yüreğinde az önce ifade ettiğim ışık vardı. Her bir kardeşimiz burada gönüller yapmak için gece demeden gündüz demeden çalıştı. Almanya'da her türlü acıyı bal eylediğiniz. Her türlü olumsuzluğa göğüs gerdiğiniz'' diye konuştu.

''ALMAN YÖNETİM DE ALMAN HALKI DA BUNDAN HUZURSUZ''

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 5'i çocuk 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangına da değinen Erdoğan, ''Hayatlarının baharında bu dünyaya veda ettiler. Ben Allah'tan her birine rahmet, yaralı kardeşlerime de Rabbim'den acil şifalar diliyorum'' dedi.

Yangınla ilgili ilk değerlendirmeleri, olayın gerçekleştiği günlerde Türkiye'de bulunan Alman İçişleri Bakanı ile yaptıklarını, ardından Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun, 4 uzmanla birlikte Almanya'ya geldiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Burada ise yaptığımız tüm görüşmelerde hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi Alman makamlarına ilettik. Sayın Şansölye'yle de bunu açık ve detay olarak görüştük. Olayın tüm boyutlarıyla araştırılması yönündeki beklentimizi kendileriyle görüştük. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi de ifade ettim. İsteğimiz şu; sadece burada yaşayan vatandaşlarım değil, bunu yakından izleyen Türkiye'deki vatandaşlarım da huzur bulsun. Rahat olsunlar. Ama inanıyorum ki aynı şekilde Alman yönetimi, Alman halkı da bundan huzursuz. Onların da huzur bulması için bunun netliğe kavuşması lazım. İnşallah bu tür acı tablolar son olur. İnşallah benzeri acıları bir kez daha yaşamayız. Ve bu gün bildiğiniz gibi başbakanlığımızdan gönderilen bir THY uçağı ile ebediyete intikal eden kardeşlerimiz Gaziantep'e Devlet Bakanımız Said Yazıcıoğlu ve yakınlarıyla birlikte götürülüyor.''

Erdoğan, 1961 yılından bu yana binlerce Türk'ün evini, ailesini geride bırakarak Almanya'ya geldiğini belirterek, ''Burada evlenenler oldu, burada çocuklar doğdu, burada torunlar dünyaya geldi. Bugün sadece Almanya'da 3 milyona yakın bir sayıya ulaştınız. Tam 47 yıldır Almanya'nın kalkınmasına, Almanya'nın ilerlemesine, Almanya'nın Avrupa içinde ve dünya genelinde güçlü bir ülke olmasına emeğinizle, gayretlerinizle katkı verdiniz'' diye konuştu.