BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ve Putin'den Kuzey Irak konusunda ortak karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, Külliye'deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki liderin görüşmesinden Suriye ve Irak konusunda ortak hareket etme kararı çıktı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ve  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Beştepe'de bir araya geldi. Görüşmelerde bölgesel konuları ele aldıklarını belirten Erdoğan, Kuzey  Irak yönetimini uyararak, "Kimse şahsi çıkarları için bölgeyi ateşe atamaz. Kuzey Irak yönetiminin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçilmeli" dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün bir dizi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

ERDOĞAN: SURİYE VE IRAK KONUSUNDA RUSYA İLE HEMFİKİRİZ

Bu yıl Putun ile beşinci kez bir araya geldiklerini söyleyen Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilerek kararlı biçimde devam ettiğini ve bakanların Rus mevkidaşları arasındaki ilişkinin sürekli hale geldiğini anlattı.

İki ülke olarak konsey toplantılarına büyük önem verdiklerini anlatan Erdoğan, önümüzdeki konsey toplantısı için Putin'i bir kez daha Türkiye'de ağırlayacaklarını ifade etti. Enerji konusundaki işbirliğinin devam ettiğini anlatan Erdoğan şöyle konuştu:

'İkili ilişkilerimizde önemli alanlara sahip alanlardan birisi de enerji. Türk Akımı ve Nükleer Akkuyu Santrali projeleri devam ediyor.

Türkiye ve Rusya olarak, Suriye ihtilafının siyasi yoldan çözümüne yönelik ortak irade ve yakın işbirliğimizi sürdürme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.

KUZEY IRAK'TAKİ REFERANDUM

Son dönemde maalesef bölgemiz çok daha kırılgan hale geliyor. Referandumun Irak Anayasası ve uluslararası hukuk bakımından hiçbir meşruiyeti yoktur. Maalesef bölgesel yönetim, tüm dostça ikazlara rağmen referandumu düzenlemekle çok büyük bir yanlış yapmıştır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi kişisel, kısa vadeli çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya, gerilimi tırmandırmaya hakkı yoktur. Kuzey Irak yönetiminin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçilmeli

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

Irak ve Suriye dahil bölgesel konuları da mütalaa ettik. Gerek Irak'ın gerekse Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz.

Uluslararası toplumun Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda tavır alması büyük önem arz ediyor.

Değerli dostum Putin ile yaptığımız görüşmelerin her açıdan verimli geçtiğine inanıyorum.

PUTİN: SAMİMİ VE YAPICI BİR GÖRÜŞMEYDİ

Görüşmelerin samimi ve yapıcı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Putin ise Suriye'deki krizim çözülmesi konusunda atılacak adımların koordine edilmesi yönünde fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Irak'taki referandumla ilgili ilkesel tutumlarının devam ettiğini belirten Putin, Türkiye ile ticaret hacminin bu senenin ilk 7 ayında yüzde 30 arttığını hatırlattı. Putin, geçtiğimiz yıl yaşananların bu yıl telafi edildiğini ifade etti.

Rusya'dan Barzani'ye ekonomik darbe

Başbakan Yıldırım'dan flaş Kuzey Irak açıklaması