BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.387,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan vasiyetini açıkladı

Başbakan Erdoğan Siirt'te düzenlenen programda vasiyetini açıkladı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Siirt'te düzenlenen Kadınlar Günü programına katıldı. Kadınların toplumdaki yerini ve önemini belirten, kadınların istemesiyle çözüm sürecini en başarılı şekilde atlatacağımızı söyleyen Erdoğan, konuşmasında vasiyetini açıkladı.

Erdoğan, ''Benim vasiyetim en az üç çocuk yapılması. Benim de vasiyetim en az 3 çocuk. Dün Ankara’daki toplantıda arkadan bir bayan ‘en az 5’ dedi. Siirt’te de zaten en az 5’den kurtarmaz.'' dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başlıkları...

BENİM VASİYETİM EN AZ 3 ÇOCUK

''2002'de kadınların siyasetteki sayısı yüzde 4'ken şimdi yüzde 14'e kadar çıktı. Yetmez, daha da çoğalacak. Kadınlar gelişirse Türkiye  gelişir. Anneler değişirse çocuklar değişir. Türkiye değişir.

Benim vasiyetim en az üç çocuk yapılması. Benim de vasiyetim en az 3 çocuk. Dün Ankara’daki toplantıda arkadan bir bayan ‘en az 5’ dedi. Siirt’te de zaten en az 5’den kurtarmaz.

Kadınlarımıza farklı bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek için sabırla çalışacağız. Sevgili Siirtli kardeşlerim. Enişteniz olarak ben inanıyorum ki 2014'ün mayıs ayında Siirt büyük bir adım atacak.''

SİZ ÇÖZÜM SÜRECİNDE TERÖRÜ BİTİRİRSİNİZ

''Değerli kardeşlerim siz isterseniz şu çözüm sürecinde terörü bitirirsiniz. 8 Mart Dünya Kadınlar günü aynı zamanda bunun miladı olsun istiyorum. 

Burada çok önemli bir insan var. Nuran Evin; O kadar yürekli, o kadar yiğit ki inanıyorum ki iyileşecek ve ayağa kalkacak. Elimizden gelen neyse yapacağız. O talihsiz akşam Siirt'te teröristler pusu kurdular ve aracın içindeki 3 kızımızı şehit verdik. Hamdolsun Nuran kardeşimiz ve kardeşi araçtan sağ olarak çıkarıldı. Şehitlerimize tekrar Rabbimden rahmet niyaz ediyorum.''

SİLAH HİÇBİR SORUNUN ÇÖZÜMÜ DEĞİLDİR

''Silah hiçbir sorunun çözümü değildir ve olamaz. Silah arkasında acıdan, gözyaşından ve kandan başka bir şey bırakmaz. Silah 30 yıl boyunca gerisinde yetimler, öksüzler bıraktı. Damadınız olarak sizlere sesleniyorum. Bu sürecin çıkmaz bir sokak olduğunu artık sizler de daha güçlü bir şekilde dile getirin.''

SİLAHLAR DEĞİL SİYASET KONUŞSUN

''Evlatlarınızı öldüren bu şebekeye karşı sesinizi yükseltin. Bedeli ne olursa olsun, bedeli baldıran zehiri de olsa içmeyi göze alarak çırpınıyoruz. Siirtli annelerin yaşadığı acıyı başkaları yaşamasın. Silahlar değil artık siyaset ve fikirler konuşsun. Bu sürece analık yüreğinizle dur deyin. Siz dur derseniz bu acı durur. Siz yeter derseniz bu gözyaşları durur.''

EĞER KADIN CAHİL KALIRSA ÇOCUK CAHİL KALIR

''Eğer kadın mutluysa toplum mutludur, eğer kadın refah içindeyse, eğer toplum umutluysa toplumda öyledir. Kadınlarına ikinci sınıf insan muamelesi yapan toplumun ilerlemesi asla mümkün değildir.

Kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, annelerin ve kadınların hor görüldüğü topluma gelip anaları el üstünde tutmuş, cennetin analarının ayağının altında olduğunu söylemiş peygamberin takipçileriyiz. Ben biliyorum ki Siirt'in erkekleri kadınına şiddet uygulamaz. Ama eğer öyle biri varsa onlara Hz. Muhammed'i örnek gösterecek, onları uyaracaksınız.

Eğer şiddete devam ediyorsa hiçbir kadın kardeşim korkmasın gitsin hakim ve savcılara derdini anlatsın. Eşine şiddet uygulayanların peşini bırakmayacağız. Töre adı altında hiç kimse kadına yönelik cinayetleri, kadın yönelik şiddeti mazur gösteremez. Bizim medeniyetimizde böyle bir töre olamaz.

Kız çocuklarını diri diri toprağa gömenlerin kurallarını ayaklar altına alan bir Peygamberin takipçisiyiz. Bizim yasalar yapmamız, sessiz devrimler gerçekleştirmemiz yetmez, sizlerinde buna sahip çıkmanız, yasal haklarınıza sıkı sıkaya sarılmalısınız. Eğer kadın cahil kalırsa çocuk cahil kalır, eğer kadın cahil kalırsa toplum cahil kalır.''

EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ TEK TEK KALDIRDIK

''Eğitimin önündeki maddi engelleri tek tek kaldırdık. İlköğretimde erkek öğrenci için 30 lira, kız öğrenci için 35 lira. Ortaokulda erkek öğrenci için 45 lira, kız öğrenciler için ise 55 lira veriyoruz. Kime veriyoruz? Babalara değil, annelere veriyoruz.

Doğum sırasında anne ölümleri önemli ölçüde düşürdük. Kadınların doğumlarını hastanede gerçekleştirmek şartıyla 70 lira veriyoruz. Kadınların sağlıklı ve eğitimli olması kadar çalışmalarını da gönülden destekliyoruz. Kadınların iş hayatına katılma oranını yüzde 29'a yükseltik.''