BIST 9.069
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Trump ve İsrail'i topa tuttu! Abbas'dan boykot çıkışı

İSTANBUL'daki tarihi zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri el Useymin, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs Zirvesi'nde aldığı kararla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

İSTANBUL'daki tarihi İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nden çıkan tarihi "Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir" kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri el Useymin, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs Zirvesi'nde aldığı kararla ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hem ABD Başkanı Trump'ı hem İsrail'i adeta topa tuttu. Mahmud Abbas, bugüne kadarki ender başarılı zirvelerden biri dediği toplantı nedeniyle Erdoğan'a teşekkür etti. İşte o basın toplantısındaki açıklamalar...

İİT GENEL SEKRETERİ: ÇÖZÜM İKİ DEVLET TEMELİNDE OLABİLİR Genel Sekreter El Useymin yaptığı açıklamada, "Çok sayıda devlet başkanı Kudüs'ün kırmızı çizgi olduğunu vurguladılar. Hiçbir şekilde Kudüs'ün kutsiyetine halel getirecek bir duruma rıza göstermemiz söz konusu değil dediler. Çözüm sadece iki devlet temelinde olabilir. Şüphesiz bütün dünya ülkeleri ile biz bu kararları paylaşacağız" dedi.

ABBAS: ENDER BAŞARILI BİR ZİRVE OLDU Filistin Devlet Başkanı Abbas "Cumhurbaşkanı Erdoğan davetiyle gerçekleşen bu zirve ender başarılı zirvelerdendir. ABD'nin kararına karşı tepki gösterdik. BMGK'ya gidip kararının iptalini isteyeceğiz. İsrail'in BMGK'da üye olmaması gerekiyor. ABD'yi artık arabulucu olarak kabul etmiyoruz. Bu her açıdan çok bararılı zirve için Sayın Erdoğan'a teşekkür ederim" dedi.

KUDÜS'Ü BOYKOT EDEMEYİZ: Abbas, Kudüs'le ilgili neler yapılabileceğini anlatırken şöyle konuştu:  "Burada İslam dünyasının Kudüs'e ne sunabileceğini tartıştık. Kudüs'e karşı boykot asla kabul edilebilir bir şey değil. Halkına karşı boykot uygulayamayız. Kudüs'teki Filistinlileri ziyaret etmek, İsrail'i ziyaret etmek değildir. Orada bir mahkumu ziyaret ediyorsunuz, gardiyanı değil. Biz Kudüs'ü taş ve toprak olarak görmek istemiyoruz. Biz içerisinde yaşamın olduğu, insanların olduğu bir Kudüs istiyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başmarı ise şöyle:

- Bu karar ile Kudüs'ün sahipsiz olmadığını gösterdik. İİT olarak, Kudüs'ün kutsiyetine uygun anlamlı bir toplantı yaptık.

- Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs'ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum.

- ABD Başkanı Trump'ın Kudüs açıklamasının ilk işaretlerinin gelmesinin ardından İİT dönem başkanı olarak büyük çaba sarf ettik. Bu kararın gayrı meşru ve kabul edilemez olduğunu, barış çabalarını sekteye uğratacağını ve fanatiklerin ekmeğine yağ süreceğini de anlattık.

- Bundan böyle taraf olan ABD'nin Filistin İsrail barışında arabuluculuk yapması diye birşey olamaz. ABD'nin arabuluculuk süreci bitmiştir. 

- İİT olarak bundan sonra kimin arabulucu olabileceğini konuşacağız ve karar vereceğiz...

- Arabuluculuk konusu üzerinde durmamız gerekiyor. Gerekirse BM'de bunu gündeme getirmemiz lazım.

- Bugüne kadar alınmış birçok güvenlik konseyi kararları var. Bunların hiçbirine İsrail uymamıştır. Buna rağmen tezgah hep İsrail'e çalışmıştır.

KURT BİLE BU PAYLAŞIMI YAPMAZ 

- (Filistin haritası üzerinden Filistin topraklarının yıl yıl işgal edilişini gösteren Erdoğan) 1947'den günümüze Filistin topraklarının görünümü var. 1947'de bir paylaşım planı var, BM'nin. 1949 ve 1967'de Filistin ciddi manada küçülmeye başlıyor. İsrail ise orada büyütülüyor. Kurt-kuzu paylaşımı var ya, kurt bile böyle adaletsiz bir paylaşım yapmaz. Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. Şimdi İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor tamamını almanın gayreti içinde.

SULTAN ABDÜLHAMİD'E YAPTIRAMADIKLARINI...

- Trump efendi bunun geyreti içinde. Evangelist siyonist mantığın ürünüdür şu andaki tablo. Sultan Abdülhamit'e yaptıramadıklarını şimdi yaptırma gayretindeler. Bu konudaki duruşumuzu Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir diyerek tüm dünyaya ilan ettik.

ABD KENDİ ÇALAR KENDİ OYNAR

- ABD yönetimi tüm itirazlara rağmen hukuk dışı açıklamasını yaptı. Bu kararın vicdan, hukuk, tarih önünde hükümsüz olduğunu belirtiyoruz. Kendi çalar, kendi oynar o kadar açık. Bugünkü zirve toplantısına dışişleri Bakanları, farklı bakanlar da buraya katılarak 50'yi aşkın ülkeden katılım oldu. Her açıdan güçlü bir zirve toplantısı yapıldı. Kudüs konusundaki vahdet toplantısının herkese ibret olmasını diliyorum. Zirve toplantısının ardından nihai bildirinin yanı sıra ülkemizin ev sahibi olarak hazırladığı Kudüs'e Özgürlük adlı deklerasyon yayınlandı.

KUDÜS'ÜN KADERİ KANDAN BESLENEN BİR ÜLKENİN ELLERİNE BIRAKILAMAZ

- İİT'nin bugünkü zirvesi ABD'nin attığı provokatif adımın vehametini göstermesi açısından tarihi bir mesajdır. ABD makamlarının bu yanlış kararından bir an önce dönmesini bekliyoruz. Zirvenin Kudüs'le dayanışma için birlikte hareket temasıyla yapılmış olması bu kararlılığın ispatıdır. BM tarafından kabul edilmiş kararları hatırlattık. Kudüs'ün kaderi kandan beslenen bir ülkenin ellerine bırakılamaz. "

EY TRUMP SEN BU İSRAİL'İN Mİ ARKASINDASIN?

- Ey Trump, sen bu İsrail'in mi arkasında duruyorsun? Burada işkence, terör var. Ama ben artık normal karşılamaya başladım, savunur. YPG'yi PYD'yi DEAŞ'a karşı cepheye süren Trump anlayışı bunu da yapar. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs tüm insanlığın ortak mirasıdır. ABD yönetimi yanlış kararından dönene kadar İsrail işgali bitene kadar Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz.

İSRAİL ZAHİRLİ BİR SARMAŞIK GİBİ

- İsrail'in işgal ve saldırılarının sadece Kudüs'le ilgili olmadığını da görüyoruz. Zehirli sarmaşık gibi 47'den beri Filistin topraklarını gaspediyor. Biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen bağımsız Filistin devleti talebinden geri adım atmayacağız. BM başta olmak üzere tüm platformlarda Kudüs'e sahip çıkmaya devam edeceğiz. Güçlü bir Kudüs seferberliğini de başlatacağız. Filistin devletini henüz tanımamış tüm ülkelere Filistin devletini tanıma çağrısında bulunuyorum. Artık bizim nazarımızda Filistin devletinin başkenti Kudüs'tür. Diğer ülkeleri de tanımaya davet ediyorum. Adalet ve barış isteyen herkesin bu önemli adımı atacağına inanıyorum.

TERÖR DEVLETİNİN SIRTINI SIVAZLAYAN ÜLKE...

- ABD yönetiminin kararı herkesi rencide etmiştir. İşgalci İsrail yönetimi ve bir avuç fanatik dışında bu kararı tavsip eden kimse yoktur. Artık herkes ABD'nin arabulucu vasfını yitirdiğini dile getiriyor. Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin sırtını sıvazlayan bir aktörün elbette tarafsız davranması beklenemez. Adaletsizliği gidermek de artık herkesin görevidir. Kudüs önemli, aziz ve mukaddes bir şehirdir. Uzun süredir özlediğimiz vahdet tablosunun bugün olmasını da anlamlı görüyorum. Umutsuz olmayın. Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Müslümanlar asla çaresiz değildir. "