BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.476,03
HABER /  DÜNYA

Doğu Kudüs haritada nerede Doğu Kudüs'ün önemi ne?

Doğu Kudüs haritası doğu kudüs nerede? İstanbul'da bugün İİT son dakika olarak Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etti. Herkes merakla Doğu Kudüs'ün haritasını ve yerini arıyor. Gelin hep birlikte hem yerine hem de Doğu Kudüs'ün önemine bakalım.

Abone ol

Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinden sonra İslam coğrafyasının ne yapacağı merak konusu oldu. Bugün İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etti. Gelin hep birlikte Doğu Kudüs'e bakalım.

Doğu Kudüs, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istiyor. Doğu Kudüs ise bugün İİT tarafından Filistin'in başkenti olarak ilan edildi. 

DOĞU KUDÜS NEREDE? Kudüs konum itibariyle nerede? sorusunun yanıtı: Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir. 

KUDÜS’ÜN ÖNEMİ NEDİR? Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır. İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor. Filistinliler, Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs'ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail'in Kudüs'ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

Son dakika! Tarihi Kudüs kararı: Doğu Kudüs Filistin'in başkenti...