BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan sadece bu 5 isme izin verecek

Yerel seçimlerin 5 ay erkene alınma planı sonrası, kulisler de hızlandı.

Abone ol

AKP’de tüzük değişmediği taktirde yeniden milletvekili olamayacak 72 Bakan ve milletvekilinden bir bölümü, 2013 Ekim ayında yapılacak seçimde, belediye başkan adaylığını düşünüyor.

Gazeteport'dan Emin Özgönül'ün haberine göre Başbakan Erdoğan’ın ise 5-6 isim dışında adaylığa izin vermeyeceği ve ‘’TBMM’deki eksiklik Anayasa değişikliğinde sıkıntı yaratır’’ görüşünde olduğu öğrenildi. Ancak Anayasa değişikliği 2013 Ekim ayına kadar yapılabilirse bu çekince de kalkacak.

AK Parti tüzüğü gereği üst üste üç dönemden fazla parlamenterlik yapılamadığı için, 2015 genel seçimlerinde 16 Bakan, 10 parti yöneticisi ve 46 milletvekili aday olamayacak. Başbakan Erdoğan ile birlikte toplam sayı 73’e çıkıyor. Bu isimlerin bir bölümü de 2013’de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı düşünüyor. Adaylar, seçimi kazanamasa da milletvekili olarak 2015’e kadar parlamentoda kalacak. Kazandıkları taktirde ise, vekillikten istifa edip 5 yıl süreyle belediye başkanı olacak.

ERDOĞAN 5 İSME İZİN VERECEK

AK Partide, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Bursa, Kayseri Gaziantep gibi yerlerin yanı sıra, yeni Büyükşehir olacak Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Balıkesir, Van, Kahramanmaraş, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin için de adaylığı düşünenler bulunuyor. Ancak Erdoğan’ın 2013 yerel seçimlerinde, belediye başkan adayı olacak vekil sayısını çok sınırlı tutacağı ve en fazla 5-6 isme vize vereceği belirtiliyor. Erdoğan’ın bu konuda yakın çevresine ‘’Belediye başkanlığına geçecekler nedeniyle TBMM grubunda yaşanacak eksilme, Anayasa değişikliğinde bizi sıkıntıya sokar’’ görüşünü dile getirdiği öğrenildi.

İŞTE ERDOĞAN'IN İZİN VERECEĞİ O VEKİLLER

Bu nedenle Erdoğan’ın sadece Ankara’da Ali Babacan, İzmir’de Binali Yıldırım, Antalya’da Mevlut Çavuşoğlu ve Kayseri’de Taner Yıldız ile, bir iki isme daha onay vereceği belirtiliyor. AK Partili bir yönetici bu konuda ‘’ 326 milletvekilimiz var, TBMM Başkanı oy kullanamıyor. 5 vekilimiz bile belediye başkanı seçilip ayrılınca, 320’ye düşüyoruz. Bu durum dahi, referandumlu bir Anayasa değişikliği için gerekli 330 sayısının, 10 sandalye altına inmemize neden olur. Ama 2013 Ekim ayına kadar Anayasa değişirse, bu sınırlama kalkabilir ’’ dedi. AKP’de 2015’de milletvekili adayı olamayacağı için bir bölümü 2013’de belediye başkanlığını düşünen 72 isim şöyle:

BAKANLAR: Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Sadullah Ergin, İdris Naim Şahin, Nihat Ergün, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı,Taner Yıldız, Recep Akdağ, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Suat Kılıç, Fatma Şahin.

PARTİ YÖNETİMİ: Ömer Çelik, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Hüseyin Tanrıverdi, Edip Uğur, Nükhet Hotar, Haluk İpek.

MİLLETVEKİLLERİ: Cemil Çiçek, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Burhan Kuzu, Nimet Baş, Necati Çetinkaya, Sadık Yakut, Vecdi Gönül, Nafiz Özak, Mehmet Ali Şahin, A.Sefer Üstün, Cevdet Erdöl, Mustafa Ataş, Halide İncekara, Sait Açba, Ruhi Açıkgöz, A. Rıza Alaboyun, Mevlüt Çavuşoğlu, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Ali Küçükaydın, Mehmet Daniş, Ünal Kaçır, Enver Yılmaz, Nevzat Pakdil, Hakkı Köylü, Muzaffer Baştopçu, Fehmi Kinay, Mehmet Katsal, Nusret Bayraktar, Şaban Dişli, Yılmaz Demir, Mustafa Demir, Ahmet Yeni, Afif Demirkan, Yahya Akman, Şükrü Ayala, Zeyit Aslan, Köksal Toptan, Ziyaettin Akbulut, Mehmet Sarı, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Hasan Ali Çelik, Murat Yıldırım.