BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Erdoğan Rusya’da Esed’i topa tuttu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Suriye rejimini sert şekilde eleştirdi. Erdoğan,...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Suriye rejimini sert şekilde eleştirdi. Erdoğan, Şu anda 600 bin Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Bu insanlar durup dururken herhalde bizim ülkemize kaçmıyorlar" dedi.
St. Petersburg’da bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki lider de Suriye konusunda değerlendirmelerde bulundu. Putin, "Başbakan Erdoğan ile Ortadoğu ve Suriye’deki durumu değerlendirdik. Bazı farklı noktalarımız olabilir. Ama en güncel sorunların çözülmesi için çalışıyoruz" diye konuştu. Toplantının soru cevap kısmında da aynı sorunun yöneltildiği Putin, "Bu konuda farklı değerlendirmeler olabilir. Fakat hiç kimse tartışmıyor ki, Suriye’de hem faaliyet gösterip hem savaşan aşırıcı gruplar vardır. Çok vahim şekilde faaliyet gösteriyor. Tabii ki masum insanların dramlarını unutmamalıyız. Bu konuyu sayın başbakan ile ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Başbakan’ın bu konuda, sorununun bu yönüyle ilgili endişelerini paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ESED REJİMİNİ TOPA TUTTU
Başbakan Erdoğan ise, "Suriye konusunda ben St. Petersburg’dan bütün dünyaya seslenmek istiyorum. Konuşmamda da ifade ettiğim gibi kimyasal silahlarla Suriye’de bin 500 kişi öldü, konvansiyonel silahlarla da 150 bin kişi öldü. Bana göre sonucu ölüm olan her işlem, her atılan adım suçtur. Uçaklarla helikopterle tanklarla toplarla sivil halk öldürülmüştür. Suriye’de rejim bunun birinci derece sorumlusudur. Karşıda aşırıcı gruplar, onlar da bu işin sorumlusudur. Aşırı grupların elinde olsa olsa uzun menzilli kısa menzilli silahlar vardır. Fakat rejim hiçbir ayrım yapmaksızın, bütün şehirleri, camilerin mabetlerin hepsini ne yazık ki yer ile yeksan etmiştir. Şu anda 600 bin Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. 1 milyon Lübnan’da, 500 bin civarında da Ürdün’de yaşamaktadır. Bu insanlar durup dururken herhalde bizim ülkemize kaçmıyorlar. Ölümden kaçıyorlar, kendi evlerini, rahat ortamlarını bırakarak kaçıyorlar…Son olarak diyorum ki Suriye halkının önünü açalım. Bırakalım kendileri iradesiyle kendi yöneticilerini seçsinler" diye konuştu.

SALONDAN KAHKAHALAR YÜKSELDİ
Bir Türk gazetecinin Greepeace eylemcisi Gizem Akhan’la ilgili Başbakan Erdoğan’a yönelttiği soru ve Putin’in verdiği cevap ise salonu kahkahaya boğdu. Erdoğan’a "Gizem’i Türkiye’ye götürme ihtimaliniz var mı?" sorusunu yöneltince Putin, "Sayın Başbakan eşiyle buraya geldi. Nasıl götürebilir, nasıl bir soru soruyorsunuz?" dedi. Bu açıklama, salonda bulunanları kahkahaya boğdu.
(İHA)