BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.447,64
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan rotayı değiştirdi

Erdoğan yol haritasını değiştirdi. İşte Erdoğan'ın yeni senaryosu;

Abone ol

Erdoğan yol haritasını değiştirdi. Artık ilk sırada başka madde var. Cumhurbaşkanı Sezer’e 59'uncu Hükümet’in istifasını veren Erdoğan 60'ıncı Hükümet’i TBMM'de seçilecek yeni cumhurbaşkanına sunmayı hedefliyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun 22 Temmuz seçimlerinin sonucunu henüz ilan etmemesi üzerine AK Parti'nin yol haritasını değiştirdi. Ankara kulislerinde 60. Hükümet'in kurulması için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının bekleneceği konuşuluyor.

ERDOĞAN BEKLEYECEK

Bu senaryoya göre, Sezer'in yeni hükümeti kurma görevini Erdoğan'a vermesinin ardından 45 gün süresi bulunan Erdoğan, yeni cumhurbaşkanının seçilmesini bekleyecek. Erdoğan yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ve ant içmesinin ardından yeni kabineyi oluşturacak. Bu süre içinde de mevcut Hükümet görevine devam edecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI

Meclis İçtüzüğü'nde milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu'nca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu çağrısız olarak toplanması ve bu birleşimde önce milletvekillerinin ant içme töreninin yapılması öngörülüyor. TBMM Başkan adayları Meclis üyeleri içinden Meclis'in toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı'na bildiriliyor. Başkan seçiminin aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanması gerekiyor.

30 GÜN İÇİNDE SEÇİM

Başkanlık seçiminin ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilecek. Anayasa'ya göre seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlandırılması gerekiyor. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanı'na bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekiyor.

SÜREYİ KULLANACAK

Oylamalar üçer gün ara ile yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en geç üçüncü turda tamamlanması bekleniyor. Yeni seçilecek cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra, TBMM'nin ilk oturumunda yemin ederek göreve başlıyor. Başbakan Erdoğan'ın bu sürecin tamamlanmasını bekleyeceği ve süreyi sonuna kadar kullanıp yeni cumhurbaşkanına kabineyi sunmayı tercih edebileceği belirtiliyor.

Bugün