BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan-Putin zirvesi: Farklılıklarla işbirliğine devam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 saatlik Moskova ziyareti, Suriye konusunda politikaları tümüyle farklı olan iki ülkenin bir konuda mutabık kaldıklarını ortaya çıkardı: Durumun normalleşmek bir yana, daha da derinleşme potansiyeli yüksek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 saatlik Moskova ziyareti, Suriye konusunda politikaları tümüyle farklı olan iki ülkenin bir konuda mutabık kaldıklarını ortaya çıkardı: Durumun normalleşmek bir yana, daha da derinleşme potansiyeli yüksek.

İki liderin başkanlık ettiği heyetler arası görüşmeler dahil, toplamda 2,5 saati aşan zirvenin ardından basına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov konuştu.

Peskov, ana gündem maddelerinden olan Suriye konusunda yaklaşımları farklı olsa da, Moskova ve Ankara’nın son derece kaygılı olduğunun altını çizdi.

Peskov, “Daha önce olduğu gibi görüş farklılıkları bulunuyor ama aynı zamanda şunu söylemek mümkün: Hiç kuşkusuz, iki taraf da durumun normale dönmekten oldukça uzak olduğu, tam tersine daha kötü olma eğilimi taşıdığı kaygısını derinden yaşıyor” dedi.

'Saatler senkronize edilecek'

Rus diplomat, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede ağırlıklı olarak Suriye krizi ve enerji konularının ele alındığını vurguladı.

Peskov bu yıl sonuna kadar, iki ülke devlet başkanlarının katılımıyla Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesinin Rusya’da yapılacağını teyit etti.

Peskov, “Putin ve Erdoğan bir kez daha saatleri senkronize etme fırsatı bulacaklar” dedi.

Türk diplomatlar, zirvenin aralık ayında Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da yapılmasının planlandığını belirttiler.

Şimdilik proje sürecinde dondurulduğu ilan edilen Türk Akımı doğal gaz hattı konusunda da çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Peskov, “Bu oldukça karmaşık ve oldukça zorlu bir çalışma gerektiriyor. Ama her şey kendi sürecinde ilerliyor” dedi.

Putin: Seçimde partinize başarılar

Putin ile Erdoğan’ın bir sonraki buluşmasının 14-15 Kasım’da Antalya’daki G-20 zirvesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Putin ile Erdoğan dün Kremlin’deki görüşme öncesi yaptıkları açıklamalarda işbirliği mesajları vermişti.

Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerinin son 10 yılda çok iyi bir seviyeye ulaştığını vurguladı, dünyada yaşanan bazı olumsuzlukların iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilemesine rağmen ikili ticaret hacminin olumlu bir gelişim gösterdiğini belirtti.

Erdoğan, "2014 yılında ticaret hacmimiz 31 milyar dolara ulaştı, bu yılın ilk yarısında 11 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bilindiği gibi sizinle amacımız, bu seviyeyi 2023 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarmak. Umarım başarı bizimle olur ve bu seviyeye ulaşırız" dedi.

Putin de, hem caminin yapımına yaptığı yardımlar, hem de açılış törenine katıldığı için Erdoğan'a teşekkür etti.

Türkiye'de 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlere de değinen Putin, “Biliyoruz ki parlamenter seçim yolunda bulunuyorsunuz. Sizin partinize başarılar diliyorum” dedi.

Putin, Rusya'nın krizdeki düşüşe rağmen hala Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu da hatırlattı ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.