BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.398,90
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan paket için tarih verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan demokratikleşme paketinin önümüzdeki hafta içinde açıklanacağını duyurdu.

Abone ol

Paketi eleştiren muhalefeti dereyi görmeden paçayı sıvmakla suçlayan Erdoğan, yorumların tamanın yersiz ve afaki olduğunu açıkladı.

PAKET SON DEĞİL BİR AŞAMA

Demokratikleşme paketinin önümüzdeki hafta içinde açıklanacağını belirten Erdoğan, "Bu bir son değildir, bir aşamadır, bir safhadır ama çok önemli bir aşama, çok önemli bir safhadır" dedi.

Erdoğan ayrıca Gezi eylemcilerinin susması için para teklif ettikleri Zahide Nine'nin cevabını hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin AK genişletilmiş il başkanları toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. İşte o konuşmada öne çıkan konular:

SEÇİM EKONOMİSİ OLMAYACAK

Seçim ekonomisi kavramı AK parti ile birlikte tarihe karışmıştır. Ekonomik disiplinini bozmadık. Mart seçimlerine de para politalarından taviz vermeden giriyoruz.

KİMSE BİZE BU TEKLİFLE GELMESİN

Seçimler yaklaşıyor, 'bizim ilimize, ilçemize acaba bir miktar daha fazla para aktarsak, şun yapsak, bunu yapsak' kusura bakmasınlar, kimse bize bu bu anlayışla, bu teklifle gelmesin. Çünkü biz, 4 yıllık iktidarımıza, yerelde de 5 yıllık iktidarlığımızda zaten olması gerekeni planlı, programlı yaptık, yerine getirdik, bundan sonra da aynı şekilde bunları yapacak, yerine getireceğiz. Ama biz  bunları kalkar da 'seçim yaklaşırker biz bunları yapalım, böyle bir gayretin içine girelim' dersek önce kendimize ihanet etmiş oluruz, halkımıza da saygısızlık yapmış oluruz.

Seçim kazanma hırsıyla hazinenin talan edilmesini biz emanete hıyanet olarak gördük. 11 yılda hiç karşılıksız para basıldı mı? Altı sıfır atacağız dedik herkes dalga geçti. Bizimle dalga gezen malum pravdalar, altı sıfır atılırsa enflasyon patlar dediler. Patladı mı? Hep söylüyorum çatladı.

PARADAN 6 SIFIR ATILMASI DEVRİMDİR

Altı sıfır olayı sıradan bir olay değil, bir devrimdir. Ekonomi yazanlar bu olayı yazmıyor çünkü işlerine gelmiyor. Şu anda benim vatandaşın cebindeki paranın satın alma gücü sıçrama yapmıştır. Benim vatandaşım hamallık yapmıyor, beyler gibi dolaşılor. Türklüğün istismarını yapanlar bol bol istismarını yaptı.

Sosyal devlet için yaptıklarımızı seçim ekonomisi diye eleştiriyorlar. İhtiyaç sahiplerine    yaptığımız yadım sosyal devlet olmanın gereğidir. Sosyal devlet ekonomi büyütürken bir yandan ihtiyaç sahibine elini uzatan devlettir.

ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HELAL

Başta muhalefet olmak üzere, bazıları çıkıyor benim vatandaşımı, milletimi, 'makarnacı, kömürcü, göbeğini kaşıyan adam' gibi sıfatlarla tahkir etmeye, aşağılamaya çalışıyor. Benim engelli kardeşimin devletten aldığı her kuruş anasının ak sütü gibi helaldir. Benim gazi kardeşimin, şehit annesinin, şehit babasının, şehit çocuğu kardeşimin devletten aldığı her kuruş anasının ak sütü gibi helaldir.

MAKARNAYA OYUNU SATMAYACAK KADAR ONURLUDUR

Yoksulun, kimsesizin, garibin, gurebanın devletten aldığı her kuruş anasının ak sütü gibi helaldir. Benim milletim bir paket makarnaya, bir çuval kömüre, bir kilo pirince oyunu satmayacak kadar da onurludur, gururludur, şereflidir. Sosyal devlet kime ne veriyorsa onun hakkı olduğu için veriyor, kim devletten ne alıyorsa hakkı olduğu için alıyor.

ZAHİE NİNE DERS VERDİ

Eli öpülesi Zahide Nine'yi tekrar hatırlatacağım. Eylemcilerin, çabulcuların arasına giren Zahide Nine'yi susturmak için kameraların önünde para teklif ettiler. Zahine Nine de onlara gerekeni söyledi, ağızlarının payını verdi. 'Ben bu devletin memuruyum, emeklisiyim, bana bu devlet gereken parayı veriyor, hadi oradan' dedi, gereken cevabı verdi.

Bunların hayatında hiç paylaşma olmadı dayanışma olmadı. Tekrar ediyorum biz bugüne kadar olduğu gibi asla seçim ekononimisine asla tenezzül etmeyeceğiz.

11 yılda Türkiye'nin değiştiğini gençlere vurgulu şekilde anlatmamız lazım. 12 eylül öncesinde gençlerin nasıl birbirine kırdırıldığını onlara hatırlamalıyız. Kirli elin Türkiye'yi karıştırdığını gençlere aktarmak zorundayız. 

BİZ BÖYLE OKUDUK

Biz bırakın kitabı bulmayı teksir notlarını üst sınıftaki abilerimizden satın bile alamazdık. Teksir notu saman kağıdından yapılmış, mürekkepleri dağılmış kağıtlardı. biz onları bile zor satın alırdık, böyle okuduk. Şimdi akılla tahtalara geçiyoruz.

EY KILIÇDAROĞLU BUNU ÖĞREN

Bakın isteyen her öğrencinin burs ya da kredi aldığı 480 lirayı bu iktidar veriyor. Öncelerde 45 lira alınıyordu. İşte sosyal devlet bu ey Kılıçdaroğlu bunu öğren.

Sokağa çıkın 20 yaş altındaki gençlere koalisyon nedir diye sorun. Koalisyonu bileceklerin sayısı yok denecek kadar az. 

Artık enflasyon tek hanede. Eğer dün unutulursa yarın aynı şeyler tekrar yaşanır, gençlerimize ibretlik olayları anlatıp yarının farklı olmasını sağlayacağız. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek bizim siyaset tarzımız olmadı.

SİZ HİÇ 120 KİŞİLİK SINIFLARDA OKUDUNUZ MU YAVRUM?

Millete bir ulufe olsun diye değil hakkı olduğ için yaptık, biz milletin hizmetkarıyız. Hizmetkarın vazifesi hizmet üretmektir. 11 yıl boyunca görevimizi yapmaya çalıştık.

400 bine varan derslik inşa ettiysek milletimizin buna ihtiyacı olduğu için. Siz hiç 120 kişilik sınıflarda okudunumuz mu yavrum? Biz okuduk. Sizin okumanızı istemiyoruz. Anadolu'da 20 kişilik sınıflarda var. 6 bin kilometre bölünmüş yol vardı, şimdi 17 bin kilometre yola çıkardık.

GİDİP GÖREN BİR BAŞBAKAN VAR

Eskiden yapılmazdı hizmetler. Ama şimdi yapılıyor. Neden? Çünkü gidip gören bakan bir Başbakan var. Bakanın da başbakanı olacak. Yoksa kalabilir o iş.Başbakanın üstünde millet var, siz de bizi takip ediyorsunuz. Sandık geldiği zaman hesabı göreceksiniz. 

Şu anda inanın 30 ay sonra 14 ilimizde 15 şehir hastanesiyle birlikte dünyada sağlık sektöründe ilk üçte yer alacağız. Zaten helikopterleriyle ambulans jetleriyle aksama olmayacak.

EĞER İMKAN OLSAYDI

Şunu çok açık söylüyorum, gönülden söylüyorum, bütün samimiyetimle söylüyorum, eğer imkan olsaydı, eğer şartlar müsait olsaydı, 11 yıl önce iktidara geldiğimiz gün biz bütün bu reformları yapmak, Türkiye'yi en ileri demokratik standartlara anında kavuşturmak isterdik. Ama nelerle karşılaştığımızı, nelerle uğraştığımızı, hangi aşamalardan geçtiğimizi sizler de çok iyi biliyorsunuz, sizler de yaşadınız. Neydi bunlar? Partimizin kapatılma davasından Danıştay saldırısına, darbe senaryolarından sokak eylemlerine, muhalefetin direncinden bürokrasinin direncine kadar nice engelle, nice bariyerle mücadele ederek bugünlere ulaştık.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

Kimilerinin daha dere görünmeden paçayı sıvadıklarını görüyoruz. Olur olmaz şeyler ilan ettiklerini görüyoruz. Şu anda henüz açıklanmamış bir paketle ilgili yapılan yorumların tamamı afakidir, tamamı yersiz ve yetersizdir. Çalışmaları tamamlayıp, paketi açıkladığımızda toplumun her kesimin memnun olacağını inşallah ifade etmek isterim.

11 YILLIK ZİNCİRİN HALKASI

Tekrar ediyorum, bu paketle ilgili yapılan yorumların tamamı erken, tamamı afakidir. Bu reformları Türkiye'de şartlar oluştuğu için, engeller, bariyerler, dirençler ortadan kalktığı için 11 yıllık zincirin bir halkası olarak gerçekleştiriyoruz.  

Bu bir son değildir, bir aşamadır, bir safhadır ama çok önemli bir aşama, çok önemli bir safhadır. 76 milyonun birliği için her daim kendini yenileyerek ilerleyecek süreçtir. 

Muhalefet her değişimin adeta önünde duvar gibi duruyor. Daha paket açıklanmadan afaki yorumlar yapanlar istemezük tavrını gösterecektir. Siz afaki konuşmayacak size göndereceğimiz belgeler çerçevesinde konuşacaksınız.

İDEOLOJİYLE MİDE DOYMAZ

Kürt kökenli kardeşlerime sesleniyorum. Siyasi kürtçülük yapan mahfiller var. Bu oyuna gelmeyin. Sadece yerel hizmetle noktasında bu siyasi partide ne hizmet üretiyorlar bunlara bakın. Bir de AK Partili belediyelerin verdiği hizmete bakın. İdeolojiyle ne mide doyar ne insanca yaşama imkanına ulaşılır. Bir olalım iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım diyoruz.