BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan o manşete cevap verdi

Başbakan Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abone ol

Başbakan, özel okullara öğrenci vermek istediklerinde bazı kesimlerin hükümetin ‘cemaate destek için bu düzenlemeyi yaptı’ dediğini hatırlattı ve “Şimdi farklı bir şamarı da maalesef bu kardeşlerimiz atmak istiyor” dedi.

Başbakan Erdoğan Rusya’ya ziyaretinden önce Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan son günlerde Hükümet ile Gülen cemaati arasında gerilime neden olan dershanelerle ilgili sorular üzerine şunları söyledi:

 -BUNU DEVLETLE, HÜKÜMETLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜRMEK NİYE: Dershaneler konusu Hüseyin Çelik Bey'in Milli Eğitim bakanlığından beri başlattığımız bir anlayıştır. Bu, belli bir gruba yönelik bir adım değildir, bir zihniyet, anlayış değişimidir. (Bir gazetede yayımlanan haber üzerine) 'Biz ne suç işledik ki kapatılıyoruz' bir yaklaşımla sunuyorlar. Ben bu başlığı da iyi düşünülerek atılmış bir başlık olarak görmüyorum. Biz sağlıkta bir dönüşüm yaptık, biz şehircilik, bayındırlıkta bir dönüşüm yaptık. Yapmasaydık hala gecekonduların olduğu bir ülkede yaşıyor olurduk. Biz sistemde Türkiye'de bir değişim yaptık. Göreve geldiğimizde 35 bakandan oluşan bir devlet anlayışı vardı. Biz bunu 28'e düşürdük.

- GÜLEN’LE GÖRMEDİM: Hocaefendi ile bu ara, bu konuya yönelik herhangi görüşmem olmadı. Ancak medya içindeki, medya dışındaki ve talepte bulunan ilgili birçok kişiyle görüşmelerimiz oldu, bize düşüncelerini söylediler. Bu bir hafta, bir ay, iki ay önceki şeyler değil, bir yıl önceki şeyler değil. Daha da gerisi var bunun. Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu yana başlattığımız ve belli bir gruba yönelik bir adım değildir.

- ZAMAN’A YANIT: Bu tümüyle dershane zihniyetinin dönüştürülmesine yönelik bir anlayıştır. Bunu kasıtlı olarak bazı mahviller hala kapatmak, kapatılmak gibi yaklaşımla takdim ediyorlar veyahut da ‘Biz ne suç işledik ki kapatılıyoruz’ diye bir yaklaşımla sunuyorlar. Burada bir defa böyle bir suç aramak, suçlu aramak gibi bir yaklaşım yok ki böyle bir başlık atılıyor. Ben bu başlığı da doğrusu iyi düşünülerek atılmış bir başlık olarak görmüyorum.

- FARKLI BİR ŞAMAR: Biz ‘Hizmet alımı suretiyle özel okullardan, vakıf okullarından hizmet alalım’ dedik. ‘30 kişilik bizim sınıflarda öğrenci standardımız var’ dedik. ‘30 kişiden 10 kişi,15 kişi mi var sizin bir sınıfta öğrenciniz. Kalan 15’in bedelini biz ödeyelim veya öğrenci verelim ve bu öğrencileri sizlere vermek suretiyle oradaki atıl kapasiteleri biz doldurmuş olalım’ dedik. O zaman Danıştay bunu reddetti. Basın bize o zaman nasıl saldırdı? ‘Hükümet cemaatin okullarına şu anda destek vermek için böyle bir yasal düzenleme yaptı’ dediler. Biz o zaman bundan dolayı bir şamar yedik. Şimdi bakıyorum farklı bir şamarı da Hükümete maalesef bu kardeşlerimiz bu yolla atmak istiyorlar.

- SAYGISIZLIK: Burada bir dönüşüm yapıyoruz. Bu bir kapatma olayı değildir ve yeni başlamış bir süreç de değildir. Bunu kendileri de çok iyi bildikleri halde, dershanecilik yapan kesimlerin tamamını söylüyorum, bu belli bir gruba yönelik bir adım değildir, bir zihniyet değişimidir. ‘Başarının arkasında dershaneler var’ ifadesini asla kabul etmiyorum. Eğer bunu biz tamamıyla böyle kabul edecek olursak bu şu anlama gelir, bütün okulları kapatın sadece dershanelerle bu işi götürün. Bunu 800 bini aşkın öğretmenimizin alın terine saygısızlık olarak görüyorum. İlkokulda, ortaokulda, lisede yavrularımızı teslim ettiğimiz bu öğretmenlerimiz devletimizin okullarında bizim yavrularımıza hiçbir şey vermiyorlar mı? Onları hiç yetiştirmiyorlar, dolayısıyla geliyorlar dershaneye, dershanede ne verilirse onunla üniversiteyi kazanıyor.