BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan o karara bakın niye kızmış!

Başbakan Erdoğan, TİM 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. İhracatçılara Merkez Bankası'nın faiz kararına neden kızdığını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, TİM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin ihracat rakamlarındaki artışlara dikkat çekerek şu anki faizden memnun olmadığını vurguladı.

İşte Erdoğan'ın Merkez Bankası hedef alan konuşmalarının satırbaşları...

Şu anki faiz benim kabul ettiğim değil. Ama piyasa faizi Merkez Bankası'nın da önünde. Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı kararla piyasa canlandı. İstihdamın daha da düşmesini istiyorsak yatırıma ihtiyaç var. Bize küresel sermaye öz sermayenin yatırımından sonra gelir. Öz sermaye devrede olursa yabancı sermaye de gelir. Bunun başarılması gerekir. Bunu başaracağız başka çaresi yok.

"ABD'DE FAİZ 1, JAPONYA'DA EKSİ"

ABD'de faiz 1, Japonya'da eksi, israil'de aynı. Bütün bunlarda faiz böyle de bizde niye masrafları ile birlikte 13-14'lere çıkıyor. Finansmanın maliyeti ne kadar düşerse yatırımlar o kadar da artar. Bunun başka yolu yok. Türkiye'nin 2.5 milyar dolar faize gidiyor biz bunu sürdürmek durumunda değiliz. -12 yıl içinde 205 bin derslik yaptık. 600 bin civarında toplu konut yaptık neden bugüne kadar yapılmadı

"FAİZ LOBİSİNE HİZMET ETMEK İÇİN DEVREYE GİRDİLER"

Bugün yeniden kriz ve kaos lobisi devrede. Her dönemde devrede olan, marjinal örgütler, sermaye çevreleri, hep krizlerde kazanan statüko partileri yeniden devredeler. Bu kez hiç ummadığımız bir çete devreye girdi. Faiz lobisine hizmet etmek için devreye girdiler. Ama eski Türkiye'nin olmadığını anlamıyorlar. Artık sadece Marmara, Ankara İstanbul İzmir değil bütün Türkiye kazanıyor. Artık sadece seçkinciler değil 77 milyonun her bir ferdi kazanıyor.

"HÜKÜMETİMİZİN DİK DURUŞU EKONOMİNİN ZARAR GÖRMESİNİ ENGELLEDİ"

İhracatın bu şekilde artışla devam etmesi hepimiz için iftihardır. Hükümetimizin dik duruşu ekonomimizin zarar görmesini engelledi. Cari açığın düşmesi enflasyonun düşmesi, mali disiplin ve istikrarın devam etmesi bizim hedefimiz.

"2008 DÜNYA EKONOMİK KRİZİ BİR İMTİHANDI"

Türkiye son 12 yılda önemli imtihanlardan geçti. Danıştay saldırı, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, darbe girişimleri, zor bir imtihandı başarı ile geride bıraktık 2008 dünya ekonomik krizi bir imtihandı bu da başarı ile geride bıraktık.

"TÜRKİYE DE BATACAK DİYENLER OLDU"

ABD krizde iken Türkiye de batacak diyenler oldu. Biz "Kriz teğet geçecek" derken bizimle dalga
geçenler oldu. On yıllar boyunca bu olumsuz yaklaşımlarla karşı karşıya kaldık. Darbeler birilerine kazanç sağlarken ülke büyük kayıplar verdi.

"TÜRKİYE'Yİ ÇOK KÖTÜ GÖSTERMEK İÇİN ÇABA GÖSTERDİLER"

Bu ülkede çeteler, medyatik örgütler birilerine seçkinci çevrelere büyük imkanlar sağladı. Kendi menfaatini ülke menfaatinden önde tutan sermaye çevrelerinin etkisindeki medya kuruluşları Türkiye'yi çok kötü göstermek için çaba gösterdiler. Bu çarkın içinde dışarı çıkınca kaybedeceğini bilen bazı siyasi partiler vardı.

"BİZ BU YÜKSEK FAİZİ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ"

Biz bu yüksek faizi ödemek zorunda değiliz. Bize getirisinin ne olduğunu düşünmüyor. Düşünmemiz gerekiyor.. Eğer siz yüksek faiz ortaya koyarsanız, yatırımcının cesaretini ortadan kaldırırsınız.

"MESELE AĞAÇ, PARK, YOLSUZLUK DEĞİL"

Mesele ağaç, park, yolsuzluk değil. Mesele 3 Kasım 2002 'deki kendilerine eski güzel gelen günlere geri döndürmektir. Şimdi Türkiye'yi yeniden krize sokmak istiyorlar. "