BIST 11.063
DOLAR 32,19
EURO 35,03
ALTIN 2.503,11
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Meksika'da Türkiye'yi anlattı

Başbakan Erdoğan, Meksika'da Türk ekonomisini anlattı, 2023 hedeflerini anlattı.

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meksika'da "Ticaret ve Yatırım" konulu B20 İş Zirvesi'nde konuştu. Dünyada Türk ürünlerinin girmediği hiçbir ülke kalmadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin konuyla ilgili tüm endekslerde hızla üst sıralara tırmandığını rakamlarla anlattı.

G20 Zirvesi nedeniyle Meksika'da bulunan Başbakan Erdoğan, Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Ticaret ve Yatırım'' konulu B20 İş Zirvesi'ne katıldı.
 
Konuşmasının başında G-20 Meksika ve B-20 İş zirvelerinin, ülkeler, halklar ve tüm insanlık için yararlı sonuçlar getirmesi temennisinde bulunan Erdoğan, Türkiye'deki son ekonomik gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

"TÜRK ÜRÜNLERİNİN GİRMEDİĞİ ÜLKE KALMADI" 
 
Uygulanan etkin maliye ve para politikaları, kamu borç yapısında sağlanan iyileştirmeler ve bankacılık sisteminde likidite riskini azaltmak gibi politikalarla, Türkiye'nin küresel krizden çok sınırlı şekilde etkilendiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
 
''Bugün dünyada Türk ürünlerinin girmediği, ülkemizin ihracat yapmadığı neredeyse hiçbir ülke kalmadı. Amacımız, bu ülkelerdeki mevcut pazar paylarımızı yükselterek, 2023 yılında dış ticaret hacmimizi, 500 milyar dolar ihracat ve 500 milyar dolar ithalat olmak üzere 1 trilyon dolara ulaştırmak. Hedeflerimize ulaşma konusunda çok önemli avantajlarımız var. Doğrudan uluslararası yatırımlarla ilgili şeffaf bir mevzuata ve bunun getirdiği bir güvenceye sahibiz. İkili ve çok taraflı kuruluş ve anlaşmaların pek çoğuna tabi olduğumuz için, uluslararası yatırımcılara, Türk yatırımcılarla eşit hak ve sorumluluklar tanıyoruz.''
 
"TÜM ENDEKSLERDE HIZLA YÜKSELİYOR"
 
Bütün bu gelişmeler sonucunda Türkiye'nin konuyla ilgili tüm endekslerde hızla üst sıralara tırmandığını belirten Başbakan Erdoğan, son 6 yılda Türkiye'nin, Heritage Vakfı tarafından yayınlanan ''Ekonomik Serbestlik Endeksi''nde 25 basamak, Forbes tarafından yayınlanan ''En İyi İş Yapılabilir Ülke Endeksi''nde 15 basamak, Dünya Bankası tarafından yayınlanan ''İş Yapma Kolaylığı Endeksi''nde 19 basamak yükseldiğini ifade etti.
 
Başbakan Erdoğan, sağlanan pozitif yönlü değişimin, doğrudan yatırım girişlerine de yansıdığını söyledi. Türkiye'ye gelen uluslararası yatırımların önceki yıla göre yüzde 76 arttığını anlatan Erdoğan, yürütülen ekonomik politikaların titizlikle korunacağını ifade ederek, Türkiye'nin sunduğu istikrar ve güven ortamının devam edeceğini söyledi.
 
"HEDEF 25 BİN DOLAR"
 
B-20 İş Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2023 yılı için gerçekleştirilmesi oldukça büyük çaba gerektiren bir vizyon ortaya koyduklarını dile getirdi.
 
Başbakan Erdoğan, ''Hedefimiz, 2023 yılı itibarıyla dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak, yıllık 500 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmak, kişi başına milli gelirimizi 25 bin dolara çıkarmak'' dedi.
 
Bu hedeflere ulaşmak için, yeni bir teşvik sistemini uygulamaya koyduklarını belirten Erdoğan, yeni sistemde, desteklerin sürelerinde ve oranlarında değişiklik yapmakla kalmayıp, bölgesel sistem kapsamında desteklenecek sektörleri de gözden geçirdiklerini söyledi.