BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Köşke göz kırptı

AK Parti Kongresi'nde tüzük değişikliği MKYK listesi Başbakan Erdoğan'ın niyetini belli etti.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mayıs 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmaya hazırlanırken yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü bırakacağının mesajlarını önceki gün yapılan 2. Büyük Olağan Kongre'de verdi.

MKYK listesinde Gül'e yakın isimlere dokunmayan Erdoğan, değişiklik yaptığı isimleri, onunla çalışabileceklerden seçmeye çalıştı. Erdoğan liste hazırlanırken Gül'ün fikrini aldı.

'Yeni merkez, yeni başkan'
Kongrede, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin, inşaat halindeki Genel Merkez'e cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası taşınılacağını açıklaması, "yeni genel başkanla yeni genel merkez" mesajı olarak algılandı.
Erdoğan, birlikte geldikleri kongre salonuna Gül'ün kendisinden önce girmesini sağlayarak bir jest de yaptı. "58. Hükümetin Başbakanı" olarak anons edilen Gül, bu esnada büyük alkış aldı.
Kongrede, bundan sonraki süreçte nasıl bir parti görmek istediğini anlatan Erdoğan, AKP'nin aşırılıklardan uzak durması gerektiğine işaret etti.

Erdoğan sonrası hesap edildi
Kongredeki tüzük değişiklikleri, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına ve sonrasındaki partinin bütünlüğüne yönelik olarak yapıldı. Özellikle genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 20'sinden onay alma ve bu yazılı önerinin noter, divan başkanlığı veya divan başkanlığının görevlendireceği bir üyenin gözetiminde imzalanması şartı genel başkan adaylığını zorlaştırdı.
Ayrıca, "Parti yöneticileri hakkında basın yoluyla incitici beyanda bulunanlara uyarı cezası verilmesi, usulüne uygun alınmış grup kararlarına uymayan milletvekillerine geçici ihraç cezası verilmesi, parti yöneticilerine şiddet uygulayanlar kesin olarak ihraç edilmesi" Erdoğan sonrası kaosu önleyecek disiplini sağlamak için yapıldı.

Çelik ve Zapsu listede
Erdoğan, MKYK'da türbansız üyeleri türbanlılara göre de fazlalaştırdı. Bu, Erdoğan'ın yeni dönemde uyumlu bir politika izleyeceği şeklinde değerlendirildi. Böylece Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığı süreciyle ilgili olarak da yeni mesajlar vermiş oldu.
Erdoğan, kendisine yakın isimlerden danışmanları Ömer Çelik ve Cüneyd Zapsu'yu tekrar listeye koyarak, Egemen Bağış'ı yeni üye yaparak bazı şeylerin kendi kontrolünde olacağını da göstermiş oldu.