BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Yahudi karşıtlığı yayılıyor

Fransa'da toplanan Yahudi diasporası anti-semitizm akımının güçlendiğini savundular.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te dün bir araya gelen diasporadaki Yahudi liderleri, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde Yahudi karşıtlığının artmasına neden olduğu uyarısında bulundu. Dünya Yahudi Kongresi (WJC) Başkanı Edgar Bronfman ise, İran'ın nükleer programını Yahudi Soykırımı'ndan bu yana karşılaştıkları en büyük tehlike" olarak değerlendirdi.

1948'den bu yana ilk kez Paris'te toplanan WJC İcra Kurulu toplantısına 80 ülkeden yaklaşık 100 temsilci katıldı. Kapalı kapılar ardında başlayan toplantıda konuşan, Tel Aviv Yahudi Düşmanlığı ve Irkçılık Araştırmaları Merkezi'nden Dina Porat, İsrail'in Lübnan'a saldırılarının başlamasının ardından Yahudilere bakış açısında ciddi bir değişim yaşandığına dikkat çekerek, anti-semitizmin ılımlı bir fikir haline geldiğini söyledi.

Avrupa Yahudi Kongresi'nden İlam Moss ise, yaz aylarında Yahudi karşıtı fikirlerin Avrupa'da yayıldığını belirtti. Moss, Lübnan'a yönelik operasyonları belirterek, "Bu durum caddedeki Yahudilere saldırılmasından daha ciddi bir atmosferin oluşmasına yardım ediyor" dedi. Fransa Yahudi Birlikleri Temsilciler Konseyi Başkanı Roger Cukierman da Yahudi düşmanlığının arttığına işaret ederek, "Geçmişte yaşanan tecrübeler var. Biri, 'Bir Yahudi öldürmek istiyorum' dediğinde, ona inanmak zorundasınız" şeklinde konuştu.

Cukierman ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat'ın "Hitler'le tamamen aynı dili konuştuğunu" söyleyerek, tek farkın Ahmedinecat'ın yakında bir atom bombasına sahip olma ihtimali olduğunu iddia etti. Bu arada Paris'te toplantıda Fransa'daki Müslüman, Yahudi ve Hristiyan liderler arasında muhtemel diyalog çalışmalarının gündeme geldiği belirtildi. Fransa, dünyadaki en büyük Yahudi toplumlarından birine sahip.

Ülkede yaklaşık 600 binden Yahudi yaşıyor. İsrail ve ABD dünyada Yahudi nüfusunun en çok olduğu ülkeler. Bu iki ülkede, her birinde 5 milyondan fazla olmak üzere 11 milyona yakın Yahudi yaşıyor. Bunları, Rusya (700 bin), Fransa, Arjantin (400 bin), Kanada (370 bin) ve İngiltere (300 bin) takip ediyor.