BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Köln'de basitçe şunu söyledi

Hafta sonu Köln'de konuşan Başbakan Erdoğan aslında ne demek istedi? Yeni Şafak yazarı Markan Esayan yazdı.

Abone ol

Yeni Şafaksi yazarı , Başbakan Erdoğan'ın Avrupalı muhataplarına "benimle eşit ilişki kur" dediğini etti. 

Erdoğan'ın çok konuşulan Almanya ziyaretinde verdiği mesajlar yankı uyandırdı. Erdoğan Avrupa'yı gerdi mi yoksa susturulan Türklerin sesini mi duyurdu?

Herkesin merakla beklediği o konuşmayı Yeni Şafak yazarı Markar Esayan ele aldı. "Köln manifestosu: Benimle eşit ilişki kur!" başlıklı yazısında o konuşmayı deşifre etti. Yazara kulak veriyoruz.

NESNE DEĞİL ÖZNE MUAMELESİ YAP

(...)Köln'deki konuşmada bir kez daha ortaya çıkan temada gizli Erdoğan'ın değeri...

Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'nı, Sykes-Picot'yu ve kolonyal eşitsizliği bitirmek isteyen bir lider.

Erdoğan Avrupa'ya Köln'de basitçe şunu söyledi: Benimle eşit ilişki kur. Bana saygı göster. Süreçlerde nesne değil, özne muamelesi yap. Çünkü Türkiye artık eski Türkiye değil...

Bu söylemin her Türkiye vatandaşının hafızasında ve kişisel tarihinde denk düştüğü bir yer var. 'O fakir delikanlı vardı ya' kompleksinden bahsetmiyorum. 1960'larda en ağır işleri yapmak üzere gurbete çıkanlar kadar, onların çocukları ve torunları için de Erdoğan'ın 'eşitliği' 'onurlu yaşam'ı ima eden tavırları bu nedenle çok hayati. Bunu Anadolu'yu gezdiğinizde de hissediyorsunuz. Mesele sadece maddi olarak zenginleşmekten öteye taşmış durumda ve bu iyi bir şey. İnsanlar kimlikleri, gelenekleri, inançları ile kabul ve saygı görmek istiyorlar. Ama aynı insanlar AB'ye girmek, dünyaya entegre olmak, dışa açılmak da istiyorlar. Ama bunu kimlik ve geleneklerinden taviz vermeden, onurlu ve özgün biçimde yapmak istiyorlar.

İşin özü bu... Bu doğru bir yol. Tarihin doğru yerinde duruyoruz.

İşte Tayyip Erdoğan bu özgüveni insanlara hissettirdiği için değerli. Eskinin içi boş 'Türk'e Türk propagandası' değil bu. Altında siyasi, ekonomik başarılar olduğu kadar, dünyaya entegrasyon ve dışa açılma arzusu da var."