BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Gelişen piyasa borsaları geri dönüyor

Yatırımcıların sırtını çevirdiği gelişen piyasa borsalarının gelişmiş borsaları yakalayacağına işaret edildi.

Abone ol

Ekonomistler, ABD Merkez Bankası Fed’in geri çekileceğini açıklamasıyla birlikte yatırımcıların büyük satış dalgaları yarattığı gelişen piyasa borsalarının, gelişmiş ülke borsalarını yakalama yolunda olduğuna işaret etti.

Piyasa araştırma şirketi Capital Economics’in çalışmasına göre, geçen Nisan ayı son bir yılda gelişen ülke borsa yatırım fonlarına sermaye girişlerinin yaşandığı ilk ay oldu. Çalışmaya göre sermaye akışları yüksek getirilerin elde edildiği belirli ülkelerden ziyade gelişen ülkelerin geneline yayıldı. Bu yüzden de gelişen ülkelerle gelişmiş ülke borsa yatırım fonlarının getirileri neredeyse eşit hale geldi.

GERİ DÖNÜŞ BAŞLADI 

Capital Economics Başpiyasa Uzmanı John Higgins, “Fed’in yarattığı dalganın ardından, yatırımcıların gelişen ülke fonlarına azalan ilgisi gelişmiş ülke fonlarına kıyasla son dönemde yeniden artmaya başladı” dedi. Son dönemde Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Tayland ve Vietnam borsalarında geri dönüşlerin yaşandığı görüldü. Hindistan’ın Sensex borsası yılın bu zamanına kadar yüzde 10’un üzerinde değerlendi. Endonezya borsası da yine yüzde 3’e yakın değerlendi.

NEDEN GERİ GELDİLER? 

Finansal danışmanlık şirketi IHS Global Insight’ın Asya Pasifik Başekonomisti Rajiv Biswas, yatırımların neden geri döndüğünü şu şekilde anlattı: “Yatırımcıların portföylerini yenilemeleri tamamlandı ve artık ABD ile Avrupa’dan yüksek büyüme rakamları bekliyorlar. Bu şekilde de gelişen ülkelere olan iştahın artacağına inanıyorlar. Bir de artık gelişen ülkelerde iyiyle kötü yatırım nerede olacağını daha iyi biliyorlar.”

HEYECANLANMAK İÇİN ERKEN 

Capital Economics’ten Higgins her ne kadar geri dönüş başlasa da büyük yükselişler beklemek için erken olduğuna işaret etti. Higgins, “Gelişen ülkelerdeki geri dönüşlerin ve çıkışların farklı nedenleri vardır. ABD’nin para politikası, BRICS ülkelerinin büyüme performansları ve siyasi gelişmeler önemli etkenlerdir. Bu iyimser algıdaki en büyük kötümser etken Çin’in büyüme performansındaki düşüş olacak” dedi.

BÜYÜK SATIŞ DALGASI OLMUŞTU 

Yatırımcılar, Fed’in geri çekileceğini açıkladığı geçen yılın Mayıs ayından bu yana gelişen ülke borsalarından büyük çıkışlara imza atmış ve bu da gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında sert şekilde düşmesine neden olmuştu.