BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan kime şövalyelik yapıyor?

Papatya falları açtıran Köşk adayı aslında belli. Erdoğan ortada şövalyelik yapıyor. Kim için mi?

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köşk seçimlerini papatya falına çevirdi. Herkes, "aday olacak mı olmayacak mı" diye fallar açıyor. "Ne olacağım" diyor ne de "olmayacağım"...

Görüntü aday olacakmış gibi... Başından beri de hep bu izlenimi verdi. Peki bu bir hedef şaşırtmaca mı? O camiayı yakından tanıyan Aksiyon yazarı Ahmet Taşgetiren tam da bunu düşünüyor.

AK PARTİ ADAYI BELLİ

Diyor ki Taşgetiren; "Erdoğan, son gün adayını açıklayacaktır. Bu isim Abdullah Gül'dür. Gül, hem düşük profil değil, hem iç - dış saygınlığa sahip, hem dış ilişkilerde faal, hem müzakereci dili sebebiyle daha az tepki uyandıracak, hem de hükümete farklı düşünceleri en iyi, en komplekssiz taşıyabilecek bir isim."

Necip Fazıl Kısakürek "Şövalyelik"i şöyle tanımlıyordu; "Bir tür mertlik, yiğitlik, bazı tehli­keleri birebir göğüsleme... " Ahmet Taşgetiren'e göre Erdoğan'ın yaptığı da bu... Gül'ün ismi yıpranmasın diye Köşk tartışmalarını kendi üzerinden yürütüyor. Yani Gül için Şövalyelik yapıyor.

Ahmet Taşgetiren "Yanılıyor da olabilirim" diyerek açık kapı bırakarak yazıyor bu senaryoyu... Temel dayanaklarını da şöyle sıralıyor;

Tayyip Erdoğan iki şey yaptı:
Bir:
Adayı açıklamadı. Kendisinin aday olarak görülebileceğini, gözlerin kendisi üzerinde odaklaşacağım bildiği halde adayı açıklamadı.
İki: Bu sebeple bütün tepkileri kendi üzerinde topladı.

Bence şövalyelik burada başlıyor. Kendisini boy hedefi haline getirmek ve başka hiç kimsenin isminin yıpranmasına imkân vermemek. Bu başarılmış gibidir. Şu ana kadar küçük salvolar dışında, Erdoğan hariç hiçbir isme net tavır konmamıştır. Muhtemelen Erdoğan da kendisinin, bu ateş hattında yıpranmak değil, aksine güçleneceğini düşünmektedir. Bu, Tayyip Erdoğan'a yönelik eski yok etme kampanyasının bir devamı gibi algılanıyor ve toplum bu 'zulm'ü dışlıyor. Çünkü toplumumuz mağdurdan yana tavır koyuyor."
 
Ahmet Taşgetiren bu önemli tespitin ardından Erdoğan'ın Başbakanlığın icra makamı olarak daha önemli olacağını algıladığı görüşünde. Ayrıca genel seçimler de Köşk kadar önemli. Bu noktada da Erdoğan'ın güçlü hitap yeteneğine ve halkı ateşleyen konuşmalarına ihtiyaç var. İşte tüm bu nedenlerden Erdoğan "paratoner" görevini üstlenip, Şövalyelik yapıyor. Herşey Abdullah Gül için... //