BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,12
ALTIN 2.463,50
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan isyancıların silahlandırılmasına karşı

İngiltere Başbakanı David Cameron'ı Londra'da ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libyalı isyancılara silah yardımı fikrine karşı çıktı. Daha önce Nato Genel Sekreteri de benzer bir görüşü dile getirmişti.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron'la düzenlediği ortak basın toplantısına Libya tartışması hakim oldu.

Erdoğan, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan isyancı güçlerin silahlandırılması fikrini desteklemediğini söyledi.

İsyancılara silah sevkiyatının Libya'da farklı bir durum doğuracağını belirten Başbakan Erdoğan, silahların terörü besleyebileceğine işaret etti.

Daha önceki saatlerde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Libya'daki isyancılara silah sağlanmasına güçlü biçimde karşı çıktığını söylemişti.

Rasmussen, Nato'nun görevinin Libya halkını silahlandırmak değil, korumak olduğunu belirtti.

Başkan Erdoğan ve Nato Genel Sekreteri'nin açıklamaları, isyancıların silahlandırılması seçeneğini gündeme getiren ABD ve İngiltere hükümetlerinin yakın zaman içindeki ifadeleriyle çelişiyor.

Nato, Libya'daki tüm hava operasyonlarının komutasını bu sabah ABD'den resmen devraldı.

Rasmussen, NATO'nun Libya operasyonunun uçuşa yasak bölge, silah ambargosunun denetlenmesi ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin sivillere saldırılarının önlenmesi konularını kapsadığını söyledi.

İsyancıların silahlandırılması tartışması sürerken, Libya'da Kaddafi'ye bağlı güçlerin isyancılar karşısında bugün yeni kazanımlar elde ettiği haberleri geliyor.

Bir BBC muhabiri, kilit önemde iki kent olan Ecdebiye ve Bureyke arasındaki yolda isyancıların oluşturduğu konvoyun öncü aracının uğradığı saldırıda havaya uçuruluşuna tanık oldu.

Muhabirimiz, isyancıları taşıyan yüzlerce aracın saldırı ardından yolda dönüp ters yönde kaçtıklarını bildiriyor.

Karargah Napoli'de

NATO'nun Libya operasyonunu Napoli'deki harekat merkezinden Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard komuta edecek. Operasyonda kaç uçak ve ne kadar personelin yer alacağı konusunda açıklama yapılmadı.

Ancak uzmanlar, onlarca bombardıman, yakıt ikmal, erken uyarı ve keşif uçağının yanı sıra arama ve kurtarma helikopterlerinin gerekeceğini vurguluyor.

Bu uçak ve helikopterler, İtalya, Türkiye, Fransa ve Yunanistan dahil NATO'nun Akdeniz'deki üslerinde konuşlanacak.

Türkiye, komutayı NATO'nun devralmasına bazı koşullarla destek verdiğini açıklamıştı. Türkiye, bu şartlarını şöyle sıralamıştı:

“NATO, Libya’nın Libyalılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Libya’nın kaynakları birilerine dağıtılmamalıdır. Operasyon mümkün olduğunca hızlı bitmeli, operasyon işgale dönüşmemeli. Libyalıların geleceğini belirlemesine fırsat verilmeli.”