BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.400,42
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Güneydoğu'ya denetime gidiyor!

Başbakan Erdoğan çözüm süreci ile beraber Güneydoğu ziyaretine çıkacağını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan yurtdışı ziyaretine giderken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan bölgeye bir ziyaret planladığını belirterek sürecin iyi ilerlediğini açıkladı. Ayrıca çekilecek PKK'lı sayısını da açıklayan Erdoğan Öcalan'ın mektubunu dönünce değerlendireceklerini ifade etti.

Vakit gazetesindeki habere göre Başbakan Erdoğan, illegal örgütlerle bir olup Silivri’de Ergenekon Davası Duruşması’nı basarak, polis ve askeri taşlayan CHP’lilere tepkisini sürdürerek “Bu işin peşini bırakmayacağız. Aksi halde mahkemeyi basan kazanır” dedi.

Erdoğan, olaylara karışan ve haklarında soruşturma başlatılan CHP’li milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinin Meclis’e gelmesi halinde gereğini yapacaklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın sorulara cevapları şöyle:

AKSİ HALDE ‘BASAN KAZANIR’ HALE GELİR

-Silivri'de yaşanan olayları nasıl değerlendirdiniz ?

-Kabul edilebilir gibi değil. Yaşananlar açıkça anayasanın, kanunların ihlalidir. Biz bu işin peşini bırakmayız. Eğer iş fezlekelerin meclise gelmesi noktasına varırsa, üzerimize düşeni yaparız. Aksi halde 'basan kazanır' denir ve herkes böyle şeylere tevessül edebilir. Emsal olur yoksa. Bizim partimizle ilgili kapatma davası açıldı. Anamuhalefet partisi lideri ‘Ankara’da hakimler de var’ dedi. Ama biz hiç bir hukuksuzluğa tevessül etmedik. Hukuka saygılı olduk.
Marjinal bir partinin peşine takılıp giden bir CHP var. Mahkemeyi basarak netice alırız hissi ve anlayışı var. Bu anlayıştan, girişimden netice çıkmaz. Eğer bir hak arayacaksanız bunu hukuk içinde aramalısınız. Yargının tavrı ne olacak merak ediyorum. Perşembe günkü duruşmada ne olacağını göreceğiz. Takip edeceğiz. Aşırı uçların trenine vagon olan bir CHP var. Ergenekonu savunmak suçtur. Sen burada suç işliyorsun.

FEZLEKELERİ GELİRSE GEREĞİNİ YAPARIZ

-Savcılık soruşturma açtı. Dokunumazlık fezlekeleri Meclis’e gelirse ne yapacaksınız ?
-Bu konuda duyarsız olmayız. Bu ülkede hukuk bu kadar ayağa düşmez. Hukuka ayağa düşürmek isteyenlere karşı gereğini yerine getiririz. Şahsımla ilgili bir mahkemede takipsizlik verilmişti. Sincan’a gittiler. Orada malum bir adam vardı. Takipsizliği bozup yargılama istediler. Tamamen siyasi bir tavırdı. Bu tür şeyler ortada. Bu ülkede hukuk olacaksa hakim olacaksa yasalar ortada. Tamamen hukuk içinde yürüsün. Bu arkadaşlar Meclis’te kürsü dokunulmazlığını kullanıyorlar. Sanıyorlar ki Silivri'de de dokunulmazlık var. Silivri'de kürsü dokunulmazlığı yok. Ceza kanunun da da bu konuda çok ağır hükümler var. Anayasanın 138. maddesi çok net. Ayrıca TCK 227 var.

SINIR DIŞI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

-PKK'nın sınır dışına çıkması ne zaman başlar? Kandil’in mektubu geldi içeriği hakkında bilginiz var mı ?
-Ben dönmeden arkadaşlar bir adım atmazlar. Ama onlar bu arada sınır dışına çıkacaklarsa çıkarlar. Dönüşte bakacağız.

-Rakamlar konusunda farklı şeyler söyleniyor. Size yansıyan veriler nasıl ?

-1500/2000 civarında. Ama daha fazla da olabilir. Kayda girmeyenleri de düşündüğümüzde

SÜREÇ İYİ İLERLİYOR

-Süreçte bir tıkanma var mı ?
-Şu ana kadar yok. Ufak tefek sıkıntılar oldu ama süreç iyi ilerliyor.

-Bölgeye ziyaret planlıyor musunuz ?

-Benim büyükşehir ziyaretlerim var. Bölgeye de gideceğim. Diyarbakır, Van, Urfa'ya gideceğim.

-John Kerry'in ziyaretleri ile Suriye, Çözüm Süreci ve Ortadoğu Barış Süreci'nde hızlanma bekleniyor mu ?

-Bekleyebiliriz. 15 gün sonra yine gelecek. Türkiye'de Suriye'nin dostları ile ilgili bir toplantı yapılacak.

-Suriyeli PKK'lıların Kuzey Suriye'ye yerleştiği değerlendiriliyor. Türkiye'den çıkanların da oraya gideceği yönünde değerlendirmeler var. ?

-Türkiye'de ki Suriyeli PKK'lılar büyük ölçüde çekildi ve Suriye'ye gittiler.

SİLAHLI OLURSA SIKINTI OLUR

-Silahsız çekilme konusunda kararlısınız ?
-Bizim bu konudaki düşüncemiz bu işin sıkıntısız olmasını istiyorsak silahsız olmalıdır. Silahlı olursa sıkıntı olabilir. Sorun doğabilir.

-Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay, 12 Eylül'de olduğu gibi silahlar için bir af ve teslim kampanyası önerdi. Böyle bir şey olabilir mi ?
-Bizim gündemimiz de şu anda böyle bir şey yok.

-Asker yazılı emir bekliyor şeklinde haberler çıkıyor. Böyle bir emir var mı yada böyle bir emir verilecek mi ?
-Böyle şey olmaz. Verilmesi gereken emir olursa askerimize polisimize veririz.

VALİLERE TALİMAT VERİLDİ

-Akil İnsanlarla ilgili bir güvenlik tedbiri alınacak mı? MHP liderinin sert açıklamaları oldu bu heyete karşı ?
-Valilere talimat verildi. Hassasiyet gösterecekler. Akil insanlar tamamen kendi gündemlerini belirleyip ona göre çalışacaklar. Bizden bir bilgi talep ederlerse onu vereceğiz.

-İçlerinde PKK'ya terörist demeyelim diyenler var?

-O toplantıda da söyledim. Terörün tanımı bellidir. Teröristin tanımı da bellidir. Bu süreç devam ediyor diye biz ne terörü ne de teröristi tanımlamaktan vazgeçmeyiz. Bu tanımın içine kim girerse o olur. DHKPC olur, El Kaide olur, PKK olur.

-Sürece kamuoyu desteği nasıl ?

-Kamuoyu geneli yüde 58 çıkıyor. Şimdi bu bölgelere taramalar ve ziyaretlerden sonra bu oran artar.

-CHP Genel Merkezi'ni ziyaret edecek misiniz ?

-Ben CHP yöneticilerine kadrolarına inanmıyorum ki. Şu ana kadar verdikleri hiç bir sözü tutmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu yeni genel merkeze bekliyormuş. Öyle bir şey yok. Bizim Genel Merkezimiz bombalandı. Senaryo deyip sulandırmak istediler, bir geçmiş olsun dileğinde bile bulunmadılar. Önceden biriizin ölüsü olunca birbirimizi arardık. Şimdi bu hukuku da ortadan kaldırdılar. Saygı bazında, siyaseti nasıl sürdüreceğiz ?

-Çözüme Ege ve Akdeniz'de destek düşük. Neden ?
-Akdenizde iyi ancak Karadeniz ve Ege de düük. Karadeniz'de 43/43 Ege'de biraz sorun var. CHP ve MHP faktörü var başka bir şey de yok. Aynı şeyi referandum da yaşadık.

 
İNTERNETHABER'İN POLİTİKA HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. POLİTİKAYA DAİR TÜM HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.