BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.433,96
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Devlet geleneğimiz başkanlık sistemini işaret ediyor

Cumhurbaşkanı, "Dünyadaki uygulamalar ve kendi geleneklerimiz bize başkanlık sistemini işaret ediyor" dedi. Erdoğan, bu sisteme geçişe karşı çıkanları "milli iradeyle yüzleşmekten korkmakla" suçladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemine geçişin artık bir ihtiyaç haline geldiğini ifade ederek "Mevcut sistemle buraya kadar" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlara seslenen Erdoğan, Türkiye'nin yurtdışı uygulamaları inceleyip kendi kültürünü de ortaya koyarak bir Başkanlık sistemi oluşturabileceğini söyledi.

Erdoğan, "Dünyadaki uygulamalar ve kendi geleneklerimiz bize Başkanlık sistemini işaret ediyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı başkanlık sistemini eleştirenler için ise "Bundan gocunanlar var. Türkiye'ye mahsus Başkanlık sistemi olmazmış. Kendimize bu güvensizlik niye? Nihai seçimi yapacak millet...Başkanlık sistemine karşı çıkanlar milli iradeyle yüzleşmekten korkuyorlar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 2023 hedeflerine ulaşılması için Başkanlık sisteminin ve yeni anayasanın gerekli olduğunu da vurguladı.

'Terörist diyemeyenin sıfatı teröristtir'

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adliye Sarayı'nda öldürülmesinin ardından muhalefet partilerinden gelen açıklamaları da eleştiren Erdoğan, "Teröriste terörist diyemeyenin sıfatı da teröristtir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP, HDP teröriste terörist demiyor. Savcıyı öldüren teröristi masum gösterip, müdahale eden güvenlik güçlerini suçluyorlar."

"Güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum, kutluyorum. Onlar görevlerini yaptılar."

Erdoğan, savcı Kiraz'ın öldürülmesi olayının ardındaki nedenlerin de iyi araştırılması gerektiğini ifade etti.

Saldırganların amacının intikam olmadığını söyleyen Erdoğan, "Bu savcımız, eyleme konu edilen failleri bulmaya çalışan, önemli mesafe kaydeden birisidir. Savcımızı öldürmenin eyleme konu edilen olayın aydınlığa kavuşturulmasına hizmet etmeyeceği de açıktır" dedi.

Savcı Kiraz'ın rehin alınıp öldürülmesini üstlenen DHKC örgütü, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ölen Berkin Elvan'ın faillerinin bulunmasını ve suçlarını canlı yayında itiraf etmelerini talep etmişti.