BIST 10.523
DOLAR 32,28
EURO 35,06
ALTIN 2.473,60
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Bosna'da arışa seslendi

Başbakan Erdoğan, Bosna'da anma törenlerine katıldı konuşmasında dünyaya barış çağrısı yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir ilke imza attı ve Bosna Hersek'e giderek anma törenlerine katıldı. Srebrenitsa Soykırımı'nın 15'inci anma törenlerinde konuşan Erdoğan, Bosnalı anaların yüreğine seslendi, dünyaya barış çağrısı yaptı.

Başbakan Erdoğan, Potoçari mezarlığında gerçekleştirilen törendeki konuşmasına "Bundan 15 yıl önce Srebrenitsa'da katledilmiş toplu bir mezara gömülmüş bir mezar taşı dahi olmayan kardeşlerimizi 15 yıl aradan sonra bugün dualarla ebediyete uğurluyoruz. Bugün toprağa vereceğimiz kardeşlerimize Srebrenitsa'da katledilmiş diğer tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Biz onlara hakkımızı helal ettik. Hakkımız helal olsun. Allah rahmet etsin diyoruz. İnşallah onlar da bizlere haklarını helal eder, onlar da bizlerden razı olurlar." diyerek başladı.

Erdoğan, soykırımda hayatını kaybedenler için "Hiç şüpheniz olmasın onlar şehittirler. Bizim değerlerimizde onlar ölü değildir, onlar diridirler. Şu anda onlar bizimle beraber bizi dinliyor bizi izliyorlar. Zira onlar vatanları, namusları, şerefleri insanlık ve onurları için hayatlarını verdiler." ifadelerini kullandı.

İLLA BARIŞ, İLLA BARIŞ, İLLA BARIŞ

Aradan geçen 15 yıla rağmen bugün bile hâlâ akıbetleri bilinmeyen, mezarları meçhul, bir mezar taşı dahi olmayan binlerce kayıp olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, ardından da Boşnak bir kadının Sırp Cumhurbaşkanı Tadiç'le yaşadığı diyalogu anlattı: "Aradan geçen 15 yıla rağmen oğlunun kocasının özellikle az önce burada şahit olduğumuz tabloyla o değerlerini kaybeden bir Boşnak hanımefendinin değerli meslektaşım Tadiç'e gelip onun elini sıkmak suretiyle, beyimi ve iki yavrumu kaybettim diyerek o takındığı metaneti ben takdirle anıyorum. Ve bu hanım kardeşimin gözlerinde metanet gördüm. Onur gördüm. Ama nefret ve kin görmedim. Çünkü o asaletinin gereğini yerine getiriyordu. Onun için takdir ediyorum, tebrik ediyorum. İşte dünya barışının buna ihtiyacı var, bu annelere ihtiyacı var. Biz şunu biliyoruz. Bir insanın ölümü tüm insanlığın ölümü gibidir. Buna inanarak adımlarımızı atıyoruz. Onun için illa barış, illa barış, illa barış diyoruz."

SREBRENİTSA'DA İNSANLIK ONURU AĞIR BİR YARA ALMIŞTIR

Ardından müze haline getirilen mekanlarda gördüğü manzarayı anlatan Erdoğan, "Onların yolunu gözleyen en azından mezarını bilmek isteyen, en azından az önce müze haline getiren orada gördüğümüz gibi, elbisesinden bir parçayı koklamak isteyen nice anneler var, nice kadınlar var Srebrenitsa'da. Srebrenitsa'da insanlık onuru ağır bir yara almıştır. Srebrenitsa'da Balkan tarihi ve Avrupa tarihi bir kara leke almıştır. Srebrenitsa'da güvenli bölge tanımı uluslararası barış gücü tanımı çok ağır bir darbe almıştır." dedi.

BOSNA HERSEK'TE ÖLEN HER CAN İÇİN TÜRKİYE'NİN 81 VİLAYETİNDE GÖZYAŞI DÖKTÜK

Balkanlarda yaşanan her bir çatışmanın her bir savaşın her bir trajedinin acısını Türkiye'den hissettiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bosna Hersek'te ölen her can için Türkiye'nin 81 vilayetinde gözyaşı döktük, dua ettik. Saraybosna, İstanbul'un kardeşidir. Belgrad, Ankara'nın dostudur. Zagreb, İzmir'in akrabasıdır. Kızılırmak nehrinin, Sakarya nehrinin, Tuna'nın tarihi ortaktır, birdir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasının sonunda ise yeni öğrendiği bir dörtlükle bitirmek istediğini belirterek şu mısraları okudu: "Kanlı topraklar üzerine kurduğum canım Bosnam benim. Sana iki gözüm gibi bakacağım. Çünkü ben senin oğlunum."