BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan bir ilki gerçekleştirdi! Tam 33 yıl sonra...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini açıkladı. Bu aslında Türkiye'de bir ilk demek. Neden mi? İşte cevabı...

Abone ol

7 HAZİRAN GENEL SEÇİMLERİNDEN sonra yaşanan siyasi belirsizlik devam ederken ve hükümeti kurma görevinin verileceği isim beklenirken bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli bir adım geldi. Erdoğan, erken seçim tarihini açıkladı ve bir ilke imza atmış oldu.

Genel seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermişti. Hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyordu ancak kurulamadı.

DAVUTOĞLU GÖREVİ İADE ETMEK ZORUNDA KALDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu görevi geri iade etmek zorunda kaldı ancak 45 günlük sürenin bitimine sadece 3 gün kaldı...Anayasaya göre hükümeti kurma görevinin en çok oyu alan ikinci partinin başkanına verilmesi gerekiyordu. 

KILIÇDAROĞLU'NU TERCİH ETMEDİ

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve 7 Haziran Genel seçim çalışmalarında aralarında sert tartışmaların yaşandığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevini verip vermeyeceği merak konusuydu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan görevi Kılıçdaroğlu’na vermedi.

ERDOĞAN BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Herkes hükümeti kurma görevini kime vereceğini merak ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini açıkladı. Bu aslında Türkiye’de bir ilk… 1982 Anayasasından beri ilk kez bir seçime cumhurbaşkanı karar vermiş oldu. Böylelikle 33 yıldır uygulanmamış bir kural uygulanmış oldu. 1 Kasım 2015 erken genel seçimi cumhurbaşkanı tarafından karar verilmiş bir seçim olarak bir ilki barındırıyor.

1 KASIMDA ERKEN SEÇİM VAR

Erdoğan, cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada; 45 günlük sürenin dolacağı Pazartesi günü Meclis Başkanıyla görüşme yaptıktan sonra ülkeyi 1 Kasımda erken seçime götüreceğini söyledi.

ERKEN SEÇİM NEDİR?

Hükümetin kurulamaması yada herhangi bir şekilde Anayasa’da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis’in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır.

ERKEN SEÇİME KİM KARAR VERİR?

Anayasada yer alan maddeye göre; Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci Maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu Kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDIKTAN SONRA SEÇİME GİDİLİR

Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun Kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Yenilenme kararı Resmi Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir.