BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  SEÇİM

Erdoğan 'baba dostu' başkanı çizdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memleketi Rize'nin belediye başkan adayını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında 15 ilin belediye başkan adayını tanıttı.

Birbirinden renkli anlara sahne olan aday tanıtım toplantısında sıra Erdoğan'ın memleketi Rize'ye gelince herkes nefesini tuttu.

Herkes iki dönemdir Rize Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve Erdoğan'ın babasının yakın dostu olan Halil Bakırcı'nın yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğini merak ediyordu.

Çünkü son dönemlerde Bakırcı'nın adı son dönemde skandal açıklamalarla gündeme gelmişti. En son Kürt sonunun çözümü için "İkinci eşiniz Kürt olsun" diyerek eleştirilerin hedefi olmuştu.

KÜRSÜYE ÇIKARDI AMA...

Başbakan Erdoğan Rize adayını tanırken mevcut belediye başkanını önce kürsüye çağırdı. 2 dönemdir belediye başkanı olan Halil Bakırcı'yı, ''Benim babadan dost, sevdiğim saydığım bir büyüğümdür. Babamla çok yakın dostlardı" diyerek onure etti.

Ardından da Rize'de değişime giderek Prof. Dr. Reşat Kasap'ı aday yaptıklarını ilan etti.

screen-shot-2013-12-03-at-1.12.12-pm.20131203132327.png

(Sağdaki mevcut belediye başkanı Halil Bakırcı, soldaki yeni belediye başkan adayı Reşat Kasap)

HALİL BAKIRCI NE DEMİŞTİ?

Halil Bakırcı, Kürt sorununun çözümü için ‘hasımlık yerine hısımlık’ formülünü ortaya atmış ve hısımlığın gelişmesi için ikinci eşlerin Doğu’dan alınmasını önermişti.

Güneydoğu’da ikinci eşin yaygın olduğunu da belirten Halil Bakırcı, “Geçmişte Karadeniz insanı da bunu kabulleniyordu ama bugün kabullenmiyor” demiş ve devlet desteği istemişti.

KÜLTÜRÜMÜZDE VAR: Zaman zaman ikinci eşler de olmuştur. Bu bizim kültürümüzde vardır. Kanunlarımız buna müsait değildir ama maalesef Türkiye’de oluyor. İnsan belli bir yaşa gelmiştir, çocuğu olmuyor veya eşi rahatsızdır. Bunu söylemek istemiyorum ama Türkiye’de görünen bir gerçek vardır. Bu gerçeği kabullenelim.

METRES TUTACAĞINA: İnsanlar, evlilik ihtiyaçlarını metres veya benzer şekilde tamamlıyor. Bu tip insanların bunlara girmemesi lazım. Bu bölgelerden evlilik ve hısımlıkları artırarak, devletin de teşvikiyle önümüzdeki 30 yıl gibi bir sürede yaşanan sorunların aza ineceğine ve çözüleceğine inanıyorum. Yoksa askeri yöntemle kavga ve dövüşle çok ciddi bir şekilde çözüleceğine ben inanmıyorum. Azalır, tekrar tırmanır.

ÖNCELİK BEKÂRLARIN: Bu teşviklerle birlikte olayların aşağıya ineceğine inanıyorum. Bu tip evlilikleri öncelikle bekarların tercih etmesi gerekir. Bu tür evliliklerin o bölgelerden yapılarak akrabalık bağlarını artırıp hısımlığın hasımlığı kaldırmasına yol açmalıyız.
Bizim bölgemizde de eskiden kan davalı ailelerin barışması için iki aile arasında evlilikler yapılırdı. Bu bizim ve doğunun kültüründe vardır. Bunları teşvik ederek artırılmasıyla sorunların daha sorunsuz bir şekilde çözüleceğine inanıyorum.

Ailemde çok iyi derecede Kürtçe konuşanlar vardı. Hiçbir ayrım olmamıştı. Hemşehrilerimiz ile o bölge halkı arasında karşılıklı evlilikler oldu ve bugün akrabalık bağları oluştu. Hısımlık, hasımlığı ortadan kaldırır.