BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  DÜNYA

Erdoğan Araplar'ın son halifesi

Erdoğan'ın Mısır'a ziyareti başta Arap dünyası ve Orta Doğu olmak üzere dış dünyada büyük yankı buldu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'a yaptığı ziyaret Alman basınında geniş yer buldu. En çarpıcı değerlendirme ise Die Welt gazetesinden geldi. Erdoğan için 'yeni halife' nitelendirmesinde bulunan gazete, Başbakan'ın Ortadoğu'yu İsrail karşıtı söylemlerle fethettiğini yazdı. Daha önce de CNN İnternational ve The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan'ı 'Ortadoğu'nun lideri' ilan etmişti.

Die Welt gazetesi "Yeni Halife" başlığıyla birinci sayfadan verdiği haberde, Osmanlıların zamanında Arap ülkelerini "ateş ve kılıçla fethettiği", Başbakan Erdoğan'ın ise bu ülkeleri günümüzde kameralar ve İsrail karşıtı söylemlerle fethettiği şeklinde görüş belirtti.

Erdoğan'ın "Arap baharını" yaşayan ülkelere yaptığı ziyaretinin ilk durağı olan Kahire'de, "İsrail'in, işlediği suçların cezasını çekmesi gerektiğini" söylediği ifade edilen haberde, Mısırlıların Erdoğan'ı büyük bir coşkuyla karşıladığı, Erdoğan'ın, Mısır'lı eski savunma bakanlarının portrelerinin yer aldığı duvarın önünden bir pop yıldızı gibi geçtiği kaydedildi.

Berliner Morgenpost gazetesi de, "Erdoğan Ortadoğu'nun prensi" başlığıyla yer verdiği haberde, binlerce Mısırlı'nın Erdoğan'ı karşılamak için havaalanına gittiği ve "Mısır, Türkiye el ele" ve "Erdoğan İsrail'den korkmuyor" şeklinde slogan attığını yazdı.

Erdoğan'ın bir yıldız gibi karşılandığı ifade edilen haberde, Mısır'lı Halife Gaballa adlı bir gazetecinin, "O, kendisiyle oynanamayacak kadar güçlü ve gururlu bir adam. Cemal Abdül Nasır gibi gerçek bir lider" şeklindeki sözleriyle Mısırlıların duygularını yansıttığı kaydedildi.Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de, Mısır'da bir halk kahramanı gibi karşılanan Erdoğan'ın, Mısırlılara laik bir devlet kurmaları çağrısında bulunduğunu belirtti.

İşte diğer Avrupa gazetelerinin 'Mısır ziyareti' manşeti;       

Erdoğan'a Selahattin Eyyübi benzetmesi
Erdoğan'ın Mısır'da başlayan Arap Baharı turunun yankıları İsrail'de de sürüyor. İsrail basınında geniş yer bulan Erdoğan'a yapılan 'Selahattin Eyyübi' benzetmesi ise dikkat çekici... İşte İsrail basınından Erdoğan notları...
Ayrıntılar için TIKLAYIN

Times: "Erdoğan kendisini İslam dünyasının yeni sesi olarak sunmak istiyor"
Guardian: "Ziyaret, Türkiye'nin bölgesindeki etkisini artırmayı ve İsrail'i yalnızlaştırmayı amaçlıyor"
FT: "Türkiye-İsrail anlaşmazlığından ABD endişeli"
Berliner Morgenpost Gazetesi: "Erdoğan Ortadoğu'nun prensi"
Corriere Della Sera: "Mısırlılar, Erdoğan'ı 'Yeni Arap Kahramanı' olarak selamlıyor"
La Repubblica: "Ankara, Filistin için girişimlerde bulunuyor"

BAŞBAKAN EROĞAN'IN MISIR ZİYARETİ MISIR BASININDA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire Operası'ndan Arap dünyasına yönelik olarak yaptığı konuşmaya Mısır medyası geniş yer ayırırken, Mısır gazetelerinin tamamı Erdoğan'ın konuşmasını ''mükemmel'' veya ''çok iyi'' olarak değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın dün yaptığı konuşma Mısır'daki yazılı basının manşetlerinde yer aldı. Yarı resmi El Ahram Gazetesi, Erdoğan'ın konuşmasından satır başlarını birinci sayfasından yorumsuz olarak verdi. El Ahram, manşetten yayınladığı Erdoğan'ın konuşmasından "İsrail uluslararası hukuku tanımıyor. Gazze'deki bir çocuğun feryadı kalbimizi acıtıyor" şeklindeki ifadelerine dikkati çekti.

Yarı resmi diğer gazete El Cumhuriye ise manşetten verdiği haberde, Erdoğan'ın, dün gece yaptığı konuşmanın çok iyi olduğunu belirterek, haberi, Erdoğan'ın Arap dışişleri bakanlarına yaptığı "Hadi Filistin'in bayrağını çekelim" başlığı ile okuyucularına duyurdu.