BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,39
HABER /  DÜNYA

İsrail'den Erdoğan'a videolu misilleme

İsrail, Filistin'in devlet olarak tanınmaması için videolu propaganda yapmaya başladı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Ligi Dışişleri Bakanlar Konseyi'nde Arap dünyasına 'Filistin'in bayrağını dalgalandıralım' çağrısı yaptı.  Erdoğan'ın bu çağrısı Filistin'in Birleşmiş Milletler'de devlet olarak tanınmasına ilişkin yapılacak olan oylama içindi.

İşte bu olasılık ve Erdoğan'ın çağrıları İsrail'de yeni bir kriz yarattı. Filistin'in oylamadan geçmemesi için harekete geçen İsrail, bir video yayımladı.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un yer aldığı ve YouTube'da yayınlanan "Barış Süreciyle İlgili Gerçekler" videosunda  "barış sürecindeki başarısızlığın nedeninin Filistinlilerin ve Arapların onyıllardır süren inatçılığı" olduğunu göstermeyi hedefliyor.

TARİH DİKKAT ÇEKİCİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Jerusalem Post'ta yer alan basın açıklamasında videonun yayın tarihinin Oslo Sözleşmeleri'nin imzalandığı tarihin 18'inci yıldönümüne ve Birleşmiş Milletler'de yapılacak olası bir oylamadan önceye denk gelmesine dikkat edildiği belirtildi.

Ayalon, "Filistinliler, tanınmak için Birleşmiş Milletler'e giderken sözde 'işgal'i bahane ediyorlar ancak gerçekler bunu yalanlıyor. Filistinlilere son birkaç onyılda defalarca devlet olmalarının önerildiğini, ancak bunun Yahudi egemenliğini tanımak anlamına geleceği gerekçesiyle her seferinde reddettiklerini kamuoyuna göstermek önemli" dedi.

İLK VİDEONUN BAŞARISI ÜZERİNE DEVAMI GELDİ

Ayalon bundan iki ay kadar önce yayınladığı "Batı Şeria'yla İlgili Gerçekler" videosunun "büyük başarı"sının ardından bu kez de barış süreci konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye karar verdiğini söyledi.

Ayalon, "Dünyanın her yerinden aldığım olumlu tepkiler bana kamuoyunun bilincinde ilerleme kaydetmeye başladığımızı ve insanların İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili gerçeklere açık olduğunu gösterdi" dedi.

İsrailli bakan yardımcısı videoda İngilizce konuşuyor ancak metnin Arapça, İspanyolca, Fransızca Rusça ve Almanca altyazıları da bulunuyor.

Ayalon, ilerleyen dönemde mülteciler ve Kudüs'le ilgili videolar da hazırlayacağını açıkladı.