BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  GÜNCEL

İşte 'Füze Savunması'nın kurulacağı il

NATO'nun füze kalkanı savunma sistemini Malatya'ya kurulacağı açıklandı...

Abone ol

İsrail tartışmasının gölgesinde kalan füze kalkanı sisteminde karar çıktı. ABD elçisi ile mutabakat zaptı imzalandı. İsrail'i İran füzelerinden korumak için kurulduğu söylenen projede, radarların yeri belli oldu: "Malatya'nın Kürecik ilçesi..."

Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre NATO Füze Savunma Sistemi çerçevesinde Türkiye'ye konuşlandırılacak radarların yeri belli oldu ve mutakabat zaptı bu sabah Dışişleri Bakanlığı'nda imzalandı.

Radarlar, Malatya'nın Kürecik İlçesi'ne yerleştirilecek. Kürecek'te şu an bir radar üssü bulunuyor. Bu üs ABD tarafından kurulmuş ancak daha sonra Türk ordusunun kontrolüne bırakılmıştı. Yeni radarlar bu üsse konuşlandırılacak.

Yeni sistem Almanya'daki merkezden kontrol edilecek. Kontrolde Türkiye de söz sahibi olacak. Almanya'daki merkezde Türk ordusundan general seviyesinde bir irtibat subayı görev yapacak.

Türkiye radar sistemi konusunda bilgilerin İsrail'le paylaşılmasına karşı çıkmıştı.

Radarla hem Türkiye'nin radarı hem de Doğu Akdeniz izlenebilecek.

KÜRECİK'TE BİR ASKERİ TESİSE YERLEŞTİRİLECEK

Dışişleri Bakanlığı NATO füze savunma mimarisindeki erken uyarı radarı ile ilgili arazi keşif çalışmaları ve ilgili hukuki düzenlemelerin sonuçlandırıldığını, radarın Kürecik'teki bir askeri tesiste konuşlandırılmasının kesinleştiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, füze savunma sistemi çerçevesindeki radarla ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine şunları kaydetti: "NATO füze savunma mimarisi kapsamında bir erken uyarı radarının ülkemize yerleştirilmesine ilişkin hazırlıklarda sonuç aşamasına gelindiğini bildiğiniz üzere Eylül ayı başında açıklamıştık. Bu çerçevede, arazi keşif çalışmaları ve ilgili hukuki düzenlemeler de sonuçlandırılmış olup, radarın Kürecik'teki bir askeri tesiste konuşlandırılması kesinleşmiş bulunmaktadır. Söz konusu tesisten esasen geçmişte de benzer amaçla istifade edilmişti"

4 ALTERNATİF VARDI

Radar üssü daha önce Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman, İskenderun-Hatay ve Muş-Malatya havzalarında olmak üzere 4 ana alternatif değerlendirilmişti.

TÜRK GENERAL VE ASKERİ DE OLACAK

Varılan mutabakata göre harekât merkezleri ve radarların kurulacağı tesislerde bir Türk generali komutasında Türk askeri personelin de yer alacağı belirtilmişti. Yabancı askerlerin Türkiye'de kaç kişi ve ne kadarlık süre için bulunacağı, ileride füze savunma sisteminin hangi aşamalarla nasıl yürüyeceği karar mekanizmalarında Türkiye de yer alacak.

TÜRKİYE'NİN BİLGİSİ DAHİLİNDE OLACAK

Radarların sağlayacağı bilginin Türk makamlarıyla paylaşılması ve başka hangi ülkeyle ne şekilde paylaşılacağı da yine Türkiye'nin bilgisi dahilinde olacak. İlk test çalışmalarının en geç aralık ortasına kadar başlayacağı konuşuluyor.