BIST 10.166
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.389,86
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan 'Arap Baharı' turu öncesi İsrail'e çattı

Mısır, Tunus ve Libya'yı ziyaret edecek olan Türkiye Başbakanı Erdoğan, temasları öncesinde verdiği mülakatta İsrail'e eleştirilerini sürdürdü; Mavi Marmara baskınını 'aslında savaş nedeni' olarak niteledi.

Abone ol

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan son bir yıl içinde halk ayaklanmaları sonucu yönetim değişikliği yaşayan üç Arap ülkesini ziyaret ediyor.

Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan bir tura çıkan Erdoğan'ın ilk durağı Kahire olacak.

Erdoğan'a ziyarette bakanlar, üst düzey bürokratlar ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

Erdoğan Mısır'da Şubat ayından bu yana yönetimi üstlenen konseyin başındaki Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve başbakan Essam Şeref ile bir araya gelecek.

Tarafların 'stratejik işbirliğ konseyi kurulmasını öngören bir siyasi belge ile ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

Mısır'da Salı günü düzenlenecek Suriye konulu bir Arap Birliği toplantısında konuşacak olan Erdoğan, Çarşamba Tunus, Perşembe günü Libya'da olacak.

Türkiye, Mısır'da daha fazla siyasi özgürlük talepleri ile başlayan protesto gösterilerine başlardan itibaren destek vermişti.

Gazze ziyareti yapılacak mı?

Erdoğan'ın Mısır'dan Gazze Şeridi'ne geçme planları ise bölgede gerilimi daha fazla tırmandırmamak için rafa kalkabilir.

Erdoğan Gazze'ye gitmek istediğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü söylüyor.

Ancak 'lüzumsuz gerilimden' yana olmadığını ifade etmesi; Mısır ve İsrail arasındaki ilişkilerin hassas olduğu bir dönemde durumu tırmandırmamayı seçebileceğini gösteriyor.

'Şımarık çocuk'

Erdoğan bu ziyaret öncesinde El Cezire televizyonuna verdiği mülakatta İsrail'e eleştirilerini sürdürdü.

''Tabii bir şımarık çocuk havası var İsrail'de." ifadesini kullanan Erdoğan, Mavi Marmara saldırısı için "Aslında bu bir savaş nedenidir. Fakat biz Türkiye'nin büyüklüğüne yakışanı yapalım diyerek, bunu sabırla karşıladık'' dedi.

Başbakan, özür ve tazminat taleplerini yineledi; aksi halde "İsrail kendini yalnızlığa mahkum etmiştir. Şu anda Batı da artık İsrail'e farklı bakmaya devam ediyor.'' diye konuştu.

Erdoğan mülakatında Suriye ile ilişkilere de değinerek Türkiye'nin artık 'son sözünü söyleme' noktasına geldiğini kaydetti.

Suriye lideri Beşar Esad için ''Artık meşruiyetini gölgelemiş, kaybetmek üzere" değerlendirmesini yaparken, ''Artık ben aramıyorum, aramayı da düşünmüyorum, kendisi ararsa konuşurum'' dedi.

Ziyaretinin son durağı olacak Libya konusunda da daha iyi bir gelecek beklentisini ifade eden Erdoğan, özellikle ülkenin kaynaklarına dikkat çekti ve "Libya'da Libyalının hakları üzerinde Batı'nın el koymasını istemiyoruz." diye konuştu.

Kahire Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Adil Süleyman, bu ziyareti bir anlamda da bölgesel bir rol için rekabetin yansıması olarak görüyor.

Süleyman, Reuters ajansı için yaptığı değerlendirmede, "Mısır şu anda böyle bir rol oynayacak durumda değil. Dolayısıyla Erdoğan da bundan yararlanmaya çalışıyor dedi.

Tel Aviv Üniversitesi'nden Uzi Rabi ise bu ziyaretin Erdoğan için Arap dünyasında ne derece popüler olduğunu görme fırsatı vereceğini belirtiyor, bazı Arap liderlerin bundan hoşnut olmayabileceğini kaydediyor.