BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Almanya'da: 17 Aralık yolsuzluk soruşturması değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'da yaptığı konuşmada 17 Aralık soruşturmasının 'yolsuzluk operasyonu' olarak görülmesinin yanlış olacağını söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Almanya ziyaretine Berlin'de Alman Dış Politika Enstitüsü'nde yaptığı "21. Yüzyılda Türkiye, Avrupa ve Dünya" temalı konuşmayla başladı.

Başbakan, Türkiye'deki gelişmelerin yanı sıra Türkiye-Almanya ilişkilerine de değindiği konuşmasında, Türkiye-Almanya ilişkilerinin 'tarihi bir boyutu' olduğunu belirtip "Meseleyi sadece göç, inanç, ekonomi boyutuyla ele almak, bunu da popülizmin malzemesi yapmak tarihe ve geleceğe haksızlık olur" dedi.

Avrupa ülkelerine ziyaretlerinin devam edeceğini ifade eden Başbakan, "21. yüzyıl tarihini Türkiye'siz şekillendirmek zordur… 2014 yılı, Türkiye-AB ilişkileri bakımından tarihi bir yıl olacak… Küresel finans krizi, Arap Uyanışı, Suriye ve Mısır meseleleri başta olmak üzere çok sayıda gelişme Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını hepimizin görmesini sağladı" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin de AKP iktidarı boyunca 'büyüme kaydettiğini' belirten Başbakan Erdoğan, 17 Aralık yolsuzluk iddiaları soruşturması için de "Devlet kurumlarına sirayet etmiş bir örgütlü yapı kullanılarak Türkiye siyaseti yeniden dizayn edilmek istendi" ifadesini kullandı.

'30 Mart'ta yeni Türkiye çağı başlayacak'

Başbakan, 30 Mart yerel seçimlerinde 'siyasetin zafer elde edeceğini, eski Türkiye'nin kapanıp yeni Türkiye çağının başlayacağını' söyledi.

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Gezi olaylarıyla ilgili bir soruya "Şimdi Gezi olaylarını söylüyorsunuz. Frankfurt'ta, Hamburg'da eylemler yaşandı. Bizim polisimizde mukayese şekilde görüntüler yaşandı. Bu görüntüler benim elimde var. Bunları nereye koyacaksınız?" sorusuyla karşılık verdi.

Toplantı sonrası Erdoğan'a yöneltilen sorulardan biri de faiz oranlarındaki artış, ekonomiye etkisi ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgiliydi.

Erdoğan, 2012-2013 yılları arasında dünyanın ekonomik krizin ortasında olduğunu belirtip Türkiye için "Bu kriz esnasında Türkiye mali disipliniyle bu ekonomik krize, aynı şekilde krize giren bir ülke olarak bu süreci yaşamadı. Bizler istikrar ve güven sayesinde aynı kararlılıkla yüzde 4 gibi bir büyümeyi ortalama olarak bu 2013'ün ilk üç çeyreğinde yakaladık" dedi.

Erdoğan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili de "Bu son 17 Aralık'ta yaşanan olaylarla ilgili çok ciddi dezenformasyonun etkisi altında olduğunuzu görüyorum. Türkiye'de bir yolsuzluk olayının olduğu, bunu eğer kişisel olarak değerlendiriyorsan bu ayrı bir konudur. Ama bunu yönetimde bir yolsuzluk olayı olarak değerlendirirseniz bu yanlış bir tespittir" diye konuştu.

Almanya'da gazetecilerin Türkiye'deki tutulu gazeteci sayısının fazla olmasına ilişkin bir sorusuna da Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Başbakanına her türlü hakareti yapabilen medya Türkiye'de var. Ailesine her türlü hakareti yapabilen medya Türkiye'de var. Şu anda en çok içeride dediğiniz Türkiye'de, normal basın mensubu bir elin parmak sayılarını geçmez. Diğerleri büyük bir çoğunluğu terör örgütleriyle, ya silah yakalatmıştır, ya eylem hareketindedir. Bunlar hep sizlere dezenformasyonla aktarılan bilgilerdir."

Erdoğan'ın programı

Almanya Başbakanı Merkel ile bir çalışma yemeğinde bir araya gelip, ardından da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partinin lideri ve Başbakan Vekili Sigmar Gabriel ve ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı ile rutin görüşmeler yapacak olan Başbakan Erdoğan'ın en çok önemsediği etkinlik, akşam saatlerinde yaklaşık 7 bin Türkiye asıllı göçmenin katılması beklenen miting.

Bu miting Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından "Berlin Büyük Usta ile buluşuyor" sloganıyla düzenleniyor.

Berlin'deki ilan panoları bu mitingin afişleriyle bezeli. Miting 4 bin kişi alan bir konser salonunda düzenleniyor; yaklaşık bir o kadar sempatizanının da Erdoğan'ı salonun hemen dışına kurulacak devasa ekranlarda seyretmesi bekleniyor.

Öte yandan başta Alevi örgütleri olmak üzere, CHP'ye yakın sol dernekler ve Başbakan ile hükümetine muhalif olan gruplar da gün boyu Berlin'in çeşitli güzergâhlarında protesto gösterileri düzenleyecekler.