BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  EKONOMİ

Erdemir’in gözü otomotivde

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Yerli sanayideki payımızı yüzde 50’ye yükseltmeyi planlarken, diğer yanda ise yapacağımız yatırımlarla yurtdışındaki otomotiv üreticilerine mal satmayı hedefliyoruz” dedi

Abone ol

Türk otomotiv sanayii büyürken, paralelinde yan sanayi de gelişiyor ve otomotiv sanayinin ihtiyaçlarına yönelik adımlar atıyor.

Yan sanayi derken daha çok küçük işletmeler gibi bir algı doğsa da istihdam ettiği 13 bin kişi ve geçen yıl elde ettiği 484 milyon dolar kâr ile ülkenin en büyük sanayi şirketlerinden bir tanesi olan Erdemir de Türkiye’nin bir numaralı ihracatçı sektörü otomotive yönelik adımlarını hızlandırdı.

Halihazırda, Türkiye’de üretilen 14.6 milyon yassı çeliğin yüzde 12’sinin yani 1.7 milyon tonunun otomotiv sektöründe tüketildiğini belirten Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, söz konusu kullanımın yaklaşık yüzde 36’sının ise kendileri tarafından sağlandığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta içinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ali Pandır, çelik sektörü, Erdemir ve firmanın otomotiv sektöründeki yeri hakkında bilgiler paylaştı. Türkiye’nin 35 milyon ton ham çelik üretimi ile dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi olduğunu söyleyen Ali Pandır, ülkemizde üretilen yassı çeliğin yaklaşık yüzde 60’ının da Erdemir tarafından üretildiğini belirtti.

Pandır, Türkiye’de tüketilen yassı çeliğin yüzde 40’ının ise yine Erdemir mamülü olduğunu vurguladı. Çeliğin otomotiv sektöründeki en önemli hammadde olduğunu belirten Ali Pandır, “Ortalama bir binek araçta jant hariç yaklaşık 800 kilogram yassı çelik bulunuyor. Bu da bir otomobilin ağırlığının yüzde 70’ine denk geliyor” dedi. Bu oranın otomotiv üretimindeki önemini vurgulayan Ali Pandır, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yüksek oran nedeniyle otomotiv sektöründeki yerli katma değerin artmasının ilk şartlarından bir tanesi çelik tedariki oluyor. İthal sacın işlenerek yapılan üretimlerde yerli bir saç kullanılmasına göre yurt için katma değer çok düşmektedir. Özellikle son dönemde bazı yeni otomotiv projelerinin Türkiye merkezli üretim kararları sac tedariğinin yerli olması ile belirlenmiştir.

Yeni projelerde Erdemir grubunun üretilebilirliği ve yatırımları önemli bir etkendir. Otomotiv sektörünün en önemli tasarrufa yönelik yatırımları çeliği yerli üreticilerden tedarik etmektir. Yerli tedarik lojistik maliyet ve stok yönetimi açısından çok önemli avantajlar sunmaktadır.”

Erdemir olarak otomotiv sektöründeki pazar paylarını artırmaya devam ettiklerini belirten Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, 2010 yılında yüzde 25 olan pazar paylarını doğrudan ve dağıtım kanallarıyla yapılan satışlarla birlikte yüzde 36’ya yükselttiklerini söyledi.