BIST 9.122
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.325,19
HABER /  SEÇİM

Gül'ün Başbakan olmasını o belirleyebilir!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül aktif siyasete dönme kararı alırsa, Başbakanlık koltuğuna oturmak için milletvekili olması gerekiyor. Bu durumda AKP Bayburt milletvekili Bünyamin Özbek'in istifa etmesi formülü tartışılıyor.

Abone ol

Yerel seçimlerin ardından Türkiye Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi.

Çankaya seçimleri ile genel seçimin birleştirilebileceği ya da Köşk seçimlerinin ardından 2014 Kasım ayında erken seçime gidilebileceği iddiaları dile getirilirken, Başbakan Erdoğan erken seçime karşı çıktı. Bu durumda ”Bayburt formülü” gündeme geldi.

BAYBURT MODELİ

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’na aday olur ve seçilirse Ağustos ayında Çankaya’ya çıkacak. AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğu da boşalacak. Gül aktif siyasete dönerse olağanüstü kongre ile AKP Genel Başkanlığına seçilebilecek. Ancak Anayasa gereği Başbakanlık için milletvekilliği şartı gerekiyor. Bu durumda Gül, 2015 Haziran ayında yapılacak genel seçime kadar Başbakan olamayacak. Ancak Anayasa gereği bir ilde tüm milletvekillikleri boşalırsa o ilde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor.
TBMM’de sadece AKP’li Bünyamin Özbek ile temsil edilen Bayburt ilinde tek milletvekili bulunuyor. Formüle göre Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası Özbek milletvekilliğinden istifa edecek ve Bayburt’ta ara seçim yapılacak.

Gül de bu ilden milletvekili seçilecek. Bu durumda Gül, Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdikten 4 ay sonra Başbakanlık görevini devralabilecek ve yeni kabine kuracak.

SİİR’TE UYGULANMIŞTI
Söz konusu formülün bir benzeri 2002 seçimlerinden sonra Siir’te uygulanmış, 3 Kasım 2002 seçimlerine ‘yasaklı’ olduğu için giremen Recep Tayyip Erdoğan Mart 2003′teki Siirt seçimleri ile milletvekili olarak TBMM’ye girebilmişti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?