BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.433,74
HABER /  GÜNCEL

Engelliler göstermelik ilgiden bıktı!

Engelli sorunları sadece belli günlerde gündeme geliyor..Artık yetti!

Abone ol

Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şubesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Şube Başkanı Salih Küçük engellilere insanca yaşayabilecekleri yaşam koşullarının sağlanmasını istediklerini söyledi.

Engelliler Haftası nedeniyle belediye önünden Atatürk Anıtı’na kadar “Engelsiz Yaşam Yürüyüşü” düzenleyen Uşaklı engelli vatandaşlar yürüyüş sonunda Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şubesi tarafından düzenlenen yürüyüşe Uşak Zihinsel Özürlüleri Eğitme ve Koruma Derneği, Altı Nokta Körler Derneği Uşak Şubesi de destek verdi.

Engelliler adına anıta çelen koyan Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şube Başkanı Salih Küçük, hafta boyunca düzenleyecekleri çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışacaklarını söyledi. Engellilerin sorunlarının sadece belli günlerde gündeme gelmesinden rahatsızlık duyduklarını kaydeden Salih Küçük, engellilerin toplu yaşam alanlarından ve eğitim olanaklarından sınırlı bir şekilde yararlanabildiğini dile getirdi. Çalışma hayatında da yasaların engelli çalıştırılmasına zorunlu kılmasına karşın engellilerin yeterince istihdam edilmediğini belirten Salih Küçük, “ Engelliler toplumdan soyutlanmış bir yaşam sürüyor. 2010 yılı bütçesinde yapılan son düzenleme engellilerin memur olarak istihdam edileceği beklentilerini arttırdı. Yıllardır boş tutulan 39 bin kadronun dolacağı umudu yayıldı. Ancak kurum ve kuruluşlardan yapılan duyurular ve istenilen koşullar umutları kırdı. Bu koşulların en başında yüksek öğrenim görme gelmektedir. Oysa engellilerin yalnızca yüzde 2’si yüksek okul mezunu olabilmektedir. Bu koşula bağlı olarak ilk ve orta öğretim mezunu işsiz engellilerin ne olacağı belirsizliğe bırakıldı. Engelliler için ortaya atılan koşullar bizlerin memur olarak istihdam edilmesini imkansız hale getiriyor”dedi.

Engellilerin hayatını kolaylaştıracak fiziki çevre ve araç sistemlerinin de uyumlu hale getirilmesini istediklerini de belirten sözlerini şöyle tamamladı; “Engelliler kendilerine sunulan hizmetlere ulaşamıyor. Engelli aylıklarının arttırılması, hak kaybı oluşturan sağlık kurulu raporları yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi, sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılması, fiziki çevre ve araç sistemlerinin engellilere uyumlu hale getirilmesi ve kamudan başlayarak engelli istihdamının arttırılarak iş güvencesinin sağlanması gibi taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. Bu düşüncelerle engelsiz bir yaşam ümit ediyor tüm engelli arkadaşların haftasını kutluyorum"