BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Enflasyonda çift hane korkusu

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz basın toplantısıyla 3. enflasyon raporunu açıkladı

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''ikinci senaryo'' olarak üretilen projeksiyonlara göre de, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2006 yıl sonunda yüzde 9,1 ile 10,5 arasında, 2007 yılsonunda ise yüzde 3,5 ile yüzde 7 arasında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü açıkladı.

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan ''Enflasyon Raporunun'' üçüncü sayısını, düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Başkan Yılmaz konuşmasında, enflasyonda önümüzdeki döneme ilişkin beklenti ve tahminlere değinirken, önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon tahminlerini ''ikili senaryo'' ile açıkladı. Merkez Bankasının enflasyonun gelecekteki eğilimine dair değerlendirmelerini oluştururken, hem sayısal hem de yargısal yöntemler kullandığını belirten Durmuş, sayısal yöntemlerin yapısal modelleri, simülasyon yöntemlerini ve diğer istatistiksel ölçüm tekniklerini içerdiğini, yargısal yöntemlerin ise daha çok uzman görüşlerine dayandığını anlattı.

BİRİNCİ SENARYO

Varsayılan yöntemlerin toplulaştırılmasıyla oluşturan ve 2006 yılının ikinci yarısı ile 2007 yılının tamamını içeren 1,5 yıllık bir zaman dilimi için üretilen enflasyon ve çıktı açığı tahminleri konusunda bilgiler veren Yılmaz, ''Buna göre 2006 yılı sonu enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında gerçekleşeceği tahmin edilmekte'' dedi. Yılmaz, devamla şöyle dedi: ''Merkez Bankasının Haziran ayındaki tedbirlere ilave olarak, 2006 yılının kalanında ölçülü bir parasal sıkılaştırma yoluna gittiği, 2007 yılında ise politika faizlerini kademeli olarak düşürüldüğü bir duruş altında oluşturulan tahminlere göre, Enflasyon 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren belirgin bir düşme gösterecek. Enflasyon oranının 2007 yılı sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 3-6.5 arasında gerçekleşeceği öngörülmektedir.''

''VARSAYIMLARIN DEĞİŞME İHTİMALİ VAR''

Buradaki önemli bir hususu tekrar vurgulamak istediğini belirten Yılmaz, açıkladığı tahminlerin, bugünkü bilgi seti ışığında ''orta vadeli'' bir persfektif ile üretildiğini, tahminlerin arkasında yatan bütün varsayımların, zaman içinde değişme ihtimali olduğu ve böyle bir durumda hem tahminlerin hem de para politikasının geleceğe yönelik duruşunun değişeceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

İKİNCİ SENARYO

Yılmaz, ikinci senaryodan bahsederken de, çerçevesi çizilen mevcut durum saptamasının kısa vadeli görünümü ve temel değişkenlere ilişkin varsayımlarının aynen korunduğu ve bunlara ilaveten kısa vadeli faiz oranlarının 20 Temmuz 2006 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi düzeylerinde ''bir yıl boyunca sabit tutulduğu'' bir senaryo altında, bazı projeksiyonlar üretildiğini söyledi.

Yılmaz, söz konusu varsayım altında üretilen projeksiyonlara göre de enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2006 yıl sonunda yüzde 9,1 ile 10,5 arasında, 2007 yıl sonunda ise yüzde 3,5 ile yüzde 7 arasında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü açıkladı. Para Politikasının Haziran sonundaki duruşunun değişmediği varsayımına dayanan bu tahminlerin, 2007 yıl sonu hedefine ulaşılabilmesi için, 2006 yılının kalanında güçlü bir parasal sıkılaştırma gerektirebileceğine işaret ettiğini anlatan Yılmaz, 20 Temmuz Kurul kararının bu yönde bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, ''ayrıca faiz oranlarının yanı sıra enflasyonu etkileyen unsurlara ilişkin her türlü yeni verinin, değerlendirmeleri değiştirebileceği bir kez daha vurgulanmalıdır'' dedi.