BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Enflasyon fren yaptı

Enflasyon rakamları açıklandı. Önceki aya göre enflasyon düştü ancak tek haneye inemedik.

Abone ol

Bu yılın Ağustos ayında enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 0,44, üretici
fiyatlarında ise yüzde 0,75 geriledi. Ağustos itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,26, ÜFE'de yüzde 12,32 oldu.

Yılın 8 ayında fiyat artışları, tüketici fiyatlarında yüzde 5,30, üretici fiyatlarında ise yüzde 11,80 olarak hesaplandı. Ağustos ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,84, üretici fiyatlarında yüzde 6,49 oldu.

Gıda ve giyim sektöründeki fiyatlarda görülen sert düşüş, enflasyonun frenlenmesinde etkili oldu. Benzinin fazla zamlanmaması ve zaman zaman yapılan indirimlerde Ağustos enflasyonuna olumlu yansıdı. Açıklanan rakamlar sürpriz olarak görüldü. Uzmanlar, enflasyondaki düşüşün kalıcılığı için eylül ayı rakamlarının önemli olduğunu vurguladı.

AĞUSTOSUN ZAM ŞAMPİYONU FISTIK

Ağustos ayının zam şampiyonu yüzde 11 artışla antep fıstığı oldu. Antep fıstığını yumurta, yurtiçi turlar, mısır özü yağı ve çift kişilik yatak izledi. Doğalgaza yapılan zam ile motor yağındaki yükseliş de enflasyona yansıdı. Zam şampiyonlarının yer aldığı listede, çamaşır deterjanı, ilaç zammı ve metro ücretleri de yer alıyor.