BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL

Enerji içecekleri kalbe zararlı mı?

Araştırmacılar, 'kafein içeren enerji içeceklerinin kalp atışlarının seyrini değiştirdiği' uyarısını yaptı. Bazı durumlarda bunun hastalık nöbetleri veya ani ölümle sonuçlanabileceği de söyleniyor.

Abone ol

Araştırmacılar, 'kafein içeren enerji içeceklerinin kalp atışlarının seyrini değiştirdiği' uyarısını yaptı.

Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde yapılan araştırmada enerji içeceği içen 17 kişinin kalp atışları, söz konusu içeceği tüketmelerinden bir saat sonra incelendi.

Araştırma, enerji içeceği içilmesinin ardından 'kalp kasılmalarının' çok daha güçlü yaşandığını ortaya koydu.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında, çocukların ve özel sağlık durumu bulunanların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini söyledi.

Araştrımacı Dr. Jonas Dorner, bu içeceklerdeki kafein oranının kahve veya Cola içeceklerindeki kahve oranından üç kata kadar daha fazla olduğunu hatırlattı.

Dr. Dorner, yüksek kafein oranlarıyla bu içeceklerin, hızlı kalp atışı, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi gibi yan etkilerinin bulunduğunu söyledi.

Ölüm riski

Dr. Doyner bazı durumlarda bunun hastalık nöbetleri veya ani ölümle sonuçlanabileceğini de belirtti.

Araştırmada katılımcılara 100 ml’sinde 35 mg kafein ve 100 ml’sinde 400 mg torin içeren bir içecek verildi.

Dr. Dorner, enerji içeceği kullanımının kardiyak kontraktilite üzerinde kısa vadeli etkisi olduğunu söyledi.

Bunun yanında Dr. Dorner kardiyak kontraktiliteyle ilgili bu güçlü etkinin günlük aktiviteleri veya spor performansını etkileyip etkilemediğini veya nasıl etkilediğini bilmediklerini söyledi.

Kalp hastalığı bulunan insanlar üzerindeki söz konusu etki de bilinmiyor.

Bununla birlikte araştırma ekibi, çocuklar ve düzensiz kalp atışı olanların bu içeceklerden uzak durması gerektiğini söylüyor.

Daha önce de İngiltere Alkolsüz İçecekler Derneği enerji içeceklerinin çocukların kullanımı için uygun olmadığını açıklamıştı.