BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Enerji Bakanı Taner'den gaz müjdesi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 42 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı Türkiye'de gaz sıkıntısı olmayacağı müjdesini verdi...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, dün AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger ile Wow İstanbul Hotel'de gerçekleştirilen dörtlü zirvenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak sorularını yanıtladı.

Yıldız, olumsuz hava şartlarının yine devam ettiğini, son 60 yılın en soğuk günlerini yaşayan ülkeler olduğunu, Türkiye'de son 42 yılın en soğuk günlerinin yaşandığını belirtti.

AVRUPA'DA VAR, TÜRKİYE'DE YOK

Ukrayna, Sırbistan, Slovenya, İtalya ve Avrupa'nın çeşitli kesimlerinde elektrik ve doğalgazı kesilen yerler bulunduğunu, ama şu anda Türkiye'de böyle bir kesintinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız, AB üyesi ülkelerin en doğusunda bulunan ülkenin Türkiye olduğunu, İran ile alakalı herhangi bir konunun görüşmede geçmediğini, ancak enterkonneksiyondan, elektrikteki şebekeden kasıtlarının Bulgaristan, Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinden başlayan ve Avrupa'ya uzanan hatta frekans ve gerilim seviyeleriyle alakalı bütün testlerden geçmiş olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecinde masa başından daha ilerde bir pozisyonda bulunduklarını ifade eden Yıldız, fiili yaptıkları işlemlerin şu anda masada katedemedikleri mesafelerden daha da fazla olduğunu ve kendilerine de bunların evrakla buluşması gerektiğini söylediklerini kaydetti.

BATI HATTINDA KISITLAMA YOK

Taner Yıldız, batı hattında da herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığını, hatta kontrat miktarının da üzerinde gerek Mavi Akım'dan, gerekse batı hattından gaz aldıklarını söyledi.

Zam yapılıp yapılmayacağı konusunda da Yıldız, "Şu anda bizim gündemimizde, olumsuz hava koşullarında kesintisiz bu hizmeti verebilmekle alakalı gayretlerimiz. O konuyla alakalı gayretimiz yok" dedi.

Yıldız, "Biz şu anda bir kesinti öngörmüyoruz. Yaklaşık 7-8 gün olumsuz hava koşullarının devam edeceği tahmin ediliyor meteoroloji tarafından. Belki 5 gün, belki 7 gün sürer. Ama bizim şu andaki hazırlıklarımız bu manada tamam. Bizden kaynaklanmayan sebepleri şu anda konuşuyoruz. Türkiye'yi besleyen 5 ülkeden ikisinde kesinti olmuştu. Onlar da arızalarını giderdiler ve telafi ettiler. şimdi kademe kademe oradan gelen doğalgaz miktarı da yükseliyor. Şu anda herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz" dedi.