BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,66
HABER /  GÜNCEL

Halep'te şiddetli patlamalar

Suriye Televizyonu, askeri tesislerde meydana gelen patlamalardan 'silahlı çeteleri' sorumlu tuttu. Patlamalarda ölenler olduğu haber veriliyor.

Abone ol

Suriye'nin Halep kenti bugün bir dizi patlamayla sarsıldı.

Suriye Televizyonu, "silahlı terörist çeteleri" sorumlu tuttuğu patlamaların askeri istihbarat binasıyla başka bir askeri tesiste meydana geldiğini ve ölenler olduğunu duyurdu.

Suriyeli muhalifler, kent sakinlerine dayanarak üç patlamanın olduğunu söylediler.

Halep, Beşar Esad yönetimine karşı Mart ayında başlayan ayaklanmada, görece sakin kentlerden biriydi.

Devlet televizyonu, patlamayla ilgili haberinde "Terör saldırılarında siviller ve ordu mensupları şehit oldu ve yaralandı" dedi. Televizyon, patlamadan sonraki kanlı görüntülere yer verdi.

Ordunun günlerdir topçu ateşi altında tuttuğu Humus'ta dünkü saldırılarda 100'den fazla kişinin öldüğü patlamalar meydana gelmişti.

Humus'ta bir hafta içinde yüzlerce kişinin öldüğü haber veriliyor.

Obama kınadı

Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama Suriye ordusunun Humus kentinde roket ve top mermisi kullandığı harekatını ''rezilce kan dökülüyor'' diyerek kınadı.

Almanya, Arap Birliği'nin Suriye'deki gözlem misyonunu yeniden canlandırması olasılığından memnuniyetini dile getirdi.

Avrupa ve Arap ülkeleri tarafından kaleme alınan ve Beşar Esad'a görevini yardımcısına devretmesini talep eden karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada Rusya ve Çin tarafından veto edilişinden bu yana, uluslararası camia krizin çözümü doğrultusunda atacağı bir sonraki adımı kararlaştırmakta zorlanıyor.

Avrupa Birliği'nin dış ilişkilerden sorumlu baş yetkilisi Catherine Ashton Rusya'ya çağrıda bulunarak, ''Suriye'de sahada cereyan eden gerçekleri görmesini'' istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Arap Birliği gözlem misyonunun Birleşmiş Milletler ile işbirliği içinde yeniden başlatılmasının ''barışa ve istikrara katkıda bulunacağını'' söyleyerek Almanya'nın öneriye verdiği desteği vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon dün, Arap Birliği Başkanı Nebil el-Arabi'nin, Suriye'de gözlemci heyeti bulundurdukları misyonu yeniden canlandırmak istediklerini söylediğini ve bu sefer BM'nin de heyete katılmasını önerdiğini açıklamıştı.