BIST 9.577
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.474,05
HABER /  GÜNCEL

Metrobüs zararını holigan ödeyecek!

Geçtiğimiz hafta sonu Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde olay çıkaran taraftarlar ağır fatura ödeyecek.

Abone ol

İstanbul Emniyeti'yle ortak hareket eden Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, 12'si küçük yaşta olmak üzere 96 fanatik hakkında işlem yaparken İETT, yargılama sürecine tazminat talebiyle müdahil olacak.

İstanbul'da birçok vatandaşın kullandığı metrobüslerde 485 bin liralık hasara yol açanlar tek tek belirlenecek. Caydırıcılık esas alınarak zararın tamamı bu şahıslardan tahsil edilecek.

Avrupa yakasından Asya kıtasına geçen iki bine yakın Siyah-Beyazlı futbolseverden bazılarının 11 metrobüsü kullanılamaz hale getirmesi kamuoyundan büyük tepki çekti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bunu yapanlara gerekli cezanın verilmesi ve İETT'nin zararının tazmini için yargı yoluna gidilecek. Kamera kayıtlarından da olaylara karışanlar tespit edilecek." derken yasal tahkikat hız kazandı. 96 holigandan 61'inin durumu, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a göre değerlendirildi. 23 taraftara ilişkin ise müsabaka öncesi ve sırasında çevreye rahatsızlık vermek ve benzeri suçlardan Kabahatler Kanunu devreye girdi. Savcılığa sevk edilen 96 kişinin tamamı ifadelerinin ardından serbest bırakıldı; ancak soruşturma daha da derinleştirildi.

KAYITLAR İNCELEME ALTINA ALINDI!

Basın yayın organlarındaki görüntü, haber ve fotoğrafları didik didik inceleyen polis, metrobüslerin içerisinde yer alan ve Mobese'ye takılan kamera kayıtlarını da mercek altına aldı. Fenerbahçelilerin bindiği metrobüse Beşiktaşlıların Söğütlüçeşme durağında meşale attığı ve bunlardan birinin polis memurunu yaraladığı tespit edildi. Camları kırmak için 13 acil durum çekicini söken ve ardından çalanların, araçlardaki sayısız koltuğu bıçaklarla kestiği görüldü. Camları tuz-buz olan metrobüsler sebebiyle 55 sefer gerçekleştirilemeyince İETT maddi açıdan tam 485 bin liralık kayba uğradı. Son birkaç gündür çok sayıda İstanbulludan şikâyet telefonu alan İETT, bu kez daha önce defalarca yaşanan hadisenin peşini bırakmamakta kararlı. Kadıköy'e giden 2.600 destekçisi için belediyeden otobüs istemeyen Beşiktaş Kulübü, tazminat talebinden etkilenmeyecek.

FEDERASYON'DAN ALACAK

Fakat İETT ve güvenlik güçleri, arbedeye yol açanlara kamu davası açabilecek. Beşiktaş seyircisinin Şükrü Saracoğlu'ndaki tahribatını rapor eden Fenerbahçe ise masrafları Futbol Federasyonu'ndan alabilecek.

Türk Ceza Kanunu'nun, 'Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri' başlığını taşıyan 152. maddesinin 1. fıkrası şöyle: "Mala zarar verme suçu; kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında işlenmesi hâlinde, fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."