BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,54
HABER /  GÜNCEL

Kadın askerlerin görev tanımı genişliyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde askerî yetkililer, ordunun yaklaşık tüzde 14'ünü oluşturan kadın askerlerin cepheye yakın görevlerde çalışmasına izin verme planlarını açıkladı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, kadın askerlerin cepheye yakın görevlerde çalışmasına izin verme planlarını açıkladı.

Pentagon yetkilileri, bu değişikliklerle kadın askerlere binlerce yeni kadro açılacağını belirtti. Getirilen değişiklikler, kadın askerlerin cephede ön saflarda görev yapmasına izin vermiyor.

Kadın askerler Amerikan ordusunun yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor. Yapılan değişiklikler kadına askerlerin daha önce görev alamadıkları kara kuvvetleri ve deniz piyade birliklerinde görevlendirilmesinin yolunu açarken donanma ve hava kuvvetlerinde kadın askerlere yönelik kısıtlamalar devam ediyor.

Amerikan ordusundaki bu değişikliği eleştirenler ise açıklamanın sadece bir formalite olduğunu, kadın askerlere zaten bir süredir bu görevlerin verildiğini savunuyorlar.

Pentagon'un açıklamasının temelinde, kadın askerlerin çatışma saflarına ne kadar yakın görev almalarına izin verileceği yatıyor.

Bu değişikliklerle kadın askerlere yeni görev tanımları getirilmiyor. Ancak, örneğin telsiz operatörü ya da sağlık personeli olarak görev yapan kadın askerler, bu görevlerini merkez birimlerin yanısıra taburlarda da yapabilecekler.

Kadın askerlerin görev sahasının genişletilmesi, daha tehlikeli koşullar altında çalışacakları anlamına geliyor. Amerika Birleşik Devletleri ordusunun Irak ve Afganistan'da görev yapan birliklerinde görevli pek çok kadın asker bulunuyor. Pentagon'un bir yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı değişiklikler bu görevleri yönetmeliklerle tanımlamış olacak.

Orduda kadın askerlerin daha etkin rol alması gerektiğini savunan çevreler, getirilen değişikliklerin yeterince geniş kapsamlı olmadığı eleştirisinde bulunuyor.

Amerikan ordusunda aktif olarak görev yapan yaklaşık 200 bin kadın asker var. Irak ve Afganistan'da ölen altı binden fazla silahlı kuvvetler mensubunun 144'ü kadın askerler.