BIST 10.266
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,98
HABER /  DÜNYA

En yoksul ülkeler ABye giriyor

AB, en yoksul iki ülke Romanya ve Bulgaristan'ı, yarın, refaha giden süreçte tam üye yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Ekonomik göstergeleri itibarıyla henüz Avrupalı olamayan Bulgaristan ve Romanya’da, adli, sosyal ve ekonomik alandaki yapısal reformlar da henüz tamamlanamadı.

16 yıl önce sosyalist sistemden çıkarak, piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bu iki ülkede, özellikle son yıllarda önemli adımlar atıldı. Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Olli Rehn, her iki ülkenin de, adli ve demokratik sistemde önemli ve etkileyici reformlar gerçekleştirdiklerini açıkladı. Her iki ülkenin en büyük sorunlarından birisi olan yolsuzlukla mücadelede ise henüz önemli bir ilerleme ve başarı sağlanamadı. Tarım sektörü ve adli sistemde de yapısal sorunlar devam ediyor. 2000 yılında AB müzakerelerine başlayan Romanya ve Bulgaristan, müzakereleri iki yıl önce tamamladılar.

AB SÜRECİ HAYAT STANDARTLARINI DEĞİŞTİRDİ...

AB’ye giriş kutlamalarının yapılacağı Sofya’da taksi şoförlüğü yapan 46 yaşındaki Krasimir Vatev, ülkesinin AB sürecinde çok önemli bir dönüşüm sağladığını ve bütün olumlu gelişmelerin, AB baskısıyla son birkaç yıl içinde gerçekleştirildiğini belirterek, AB üyeliğiyle her şeyin daha iyi olacağından şüphesinin olmadığını söyledi.

AB’nin en yoksul bölgelerinden biri olarak kabul edilen Romanya ve Bulgaristan’daki ortalama ücret düzeyleri de batılı AB üyelerinin altında bulunuyor. Bulgaristan’da ortalama aylık ücret düzeyi 180 avro iken Romanya’da aylık ortalama ücret 305 avro düzeyinde. Her iki ülkedeki asgari ücret ise bu rakamın çok altında bulunuyor.