BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,27
HABER /  SAĞLIK

En etkili öksürük şurubu şaşırttı

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal'dan öksürüğe dair önemli uyarılar.

Abone ol

Öksürükleri yumuşatmak için ballı süt ya da bal – karabiber karışımını tavsiye eden uzmanlar, en etkili öksürük şurubunun gündem 2 – 2,5 litre su tüketimi olduğunu belirtiyor.

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, farklı öksürük çeşitlerinin farklı hastalıklara işaret edebileceğini belirterek hastaları uyardı. Öksürüğün başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtisi olduğunu kaydeden Soysal, “Etkin bir tedavi için öksürüğe eşlik eden belirtilerin doğru değerlendirilmesi çok önemlidir.” dedi.

Öksürüğün, vücudun bir savunması olduğunu ifade eden Soysal, “Öksürük bir hastalık değil, boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük, balgamlı-balgamsız ve kronik-akut olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Balgamsız öksürük, kurudur ve boğazda bir gıcık verir. Eğer öksürükle birlikte balgam adı verilen sıvı geliyorsa buna ‘prodüktif öksürük’ denir. Üç hafta ve daha uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak kabul edilir. Akut öksürük enfeksiyonları ise sinüzit, farenjit, nezle, akciğerlere yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle oluşur. Kronik öksürükler bazen seneler sürebilir.” bilgisini verdi.

‘ÖKSÜRÜĞÜN NEDENİ PSİKOLOJİK OLABİLİR’

Soysal, öksürüğün nedenleri hakkında da, “Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması kuru öksürüğe neden olan hastalıklar arasındadır. Sinüzit, bronşit veya sigara içimi ise balgamlı öksürüğe neden olabilir. Ayrıca; kronik kulak problemleri, uzun süre kullanılan tansiyon ilaçları da öksürük nedenleri arasındadır. Zaman zaman öksürüğün nedeni psikolojik de olabilir.” ifadelerini kullandı.

‘SİGARA TÜKETİMİ, CİDDİ HASTALIKLARIN TEŞHİSİNİ GECİKTİREBİLİR’

Öksürük ve sigara konusuna değinen Soysal, “Sigara içen kişilerde zaman içinde sigara sayısının artmasına bağlı olarak bronşlar balgam üretmeye başlar. Bu durum sürekli devam ederse, öksürüğün artmasına ve kronik hale gelmesine neden olabilir. Bu hastalar öksürüklerinin yalnızca sigaraya bağlı oluştuğunu düşünerek, ciddiye almazlar. Ancak, balgamlarında kan gördüklerinde öksürüğün başka bir neden bağlı olduğundan şüphelenerek doktora başvururlar. Bu durum da öksürüğün altında yatan ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirebilir.” diye konuştu.

‘ŞİDDETLİ ÖKSÜRÜK, BAYILMA NEDENİ OLABİLİR’

Füsun Soysal, “Şiddetli öksürük krizleri, özellikle de kuru öksürükler kişilerde krizlere neden olmaktadır. Bu ataklar; baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ile sonuçlanabilir. Çok şiddetli öksürükler kasları yorar, bu da idrar kaçırılmasına neden olabilir. Göğüs kafesinde ağrılara ve fıtık oluşturan hastalıklara kadar birçok soruna yol açabilmektedir.” şeklinde konuştu.


“Kronik öksürüklerde tedavi şeklini öksürüğe neden olan hastalık belirler.” diyen Soysal, “Örneğin kalp yetmezliğinden kaynaklanan bir öksürük söz konusu ise öksürüğün geçirilmesi kalp yetmezliğinin tedavisi ile mümkün olmaktadır. Aynı şekilde alerji kaynaklı bir öksürük, alerjinin tedavi edilmesi ile durdurulabilir.” ifadelerini kullandı.

‘SÜT-BAL-KARABİBER, ÖKSÜRÜĞE BİREBİR’

Öksürüğe iyi gelen yiyecek ve içecekler hakkında da bilgi veren Soysal, “Öksürükleri yumuşatmak için, sütün içerisine bal karıştırmak veya balın içerisine karabiber atmak yararlı olabilir. Bunun yanında, en etkili öksürük şurubunun günde 2-2,5 litre su tüketimi olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

‘BİLİNÇSİZ KULLANILAN ÖKSÜRÜK ŞURUBU, ÖKSÜRÜĞÜN ŞİDDETİNİ ARTIRABİLİR’

Bilinçsiz kullanılan öksürük şuruplarının öksürüğün şiddetini artırabileceğini kaydeden Soysal, şu bilgileri verdi: “Doktora danışılmadan öksürük şurubu kullanılmamalıdır. Kuru bir öksürükte, öksürük söktürücü şurup kullanımı öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabilir. Veya balgam çıkarması gereken bir öksürükte, öksürük kesici şuruplar balgam çıkmasına engel olabilir.”

Soysal, doktora başvurulması gereken durumlar hakkında da şu önerileri sıraladı: “Öksürük tedavilerinde; öksürüğe neden olan hastalık tanısının gecikmemesi ve tedavi süresinin daha kısa sürmesi için ilaç veya şurup kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Öksürük, 3 haftadan uzun sürüyor ve antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa, öksürüğe yüksek ateş ve ciddi nefes darlığı eşlik ediyorsa, balgamda kan görüldüyse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.”