BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Emniyet'ten sürücülere kötü haber!

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplu gelen cezaların iptal edilebileceği yönündeki haberleri yalanladı.

Abone ol
İnternethaber'in dün gündeme getirdiği trafik cezalarıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Emniyet, İzmir'deki mahkeme kararının iptali için talepte bulunacaklarını belirterek Kabahatler Kanunu'nda yer alan bir yıllık tebligat süresine dikkat çekti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden iptal edilen trafik cezalarıyla ilgili harekete geçiyor. İnternethaber.com'un ilk kez gündeme getirdiği ve iptallerle ilgili açıklama yapan Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Kürşat Ergün, Kabahatler Kanunu'nun 20. maddesini işaret etmiş ve ilgili kanunun idareye fiilin gerçekleşme tarihinden itibaren bir yıllık tebligat süresinin bulunduğunu söylemişti. Bu konuda sürücüleride uyaran Ergün, ödenmeyen cezalar için yasal faizlerin uygulanabileceğini anlatmıştı. İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYIN

İşte bu açıklamaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı ve toplu halde gönderildikten sonra yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, kanun yararına bozulması talebinde bulunulacağını bildirdi.
 
KANUN MADDESİ VAR 
 
Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen trafik para ceza tutanaklarıyla ilgili, aynı Kanunun 20. maddesinde, "İdari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer" hükmüyle tebligat zaman aşımının açıkça düzenlendiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Diğer taraftan, Karayolları Trafik Kanunu hükümleri kapsamında hazırlanan ve Emniyet Genel Müdürlüğünün bir iç düzenlemesi olan yönetmelik maddesinde 'tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak, posta yoluyla tebligat yapılır' hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm, kabahat suçunu ve suçun cezasını ortadan kaldıran, kural ihlali yapana hak kazandıracak bir düzenleme olmayıp, sadece idarenin işlemlerini düzenleyici bir nitelik taşımaktadır.

SÜRÜCÜLER UYARILDI 
 
Bu nedenle yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, Ceza Muhakemesi Kanunu 309. Maddesi kapsamında kanun yararına bozulması talebinde bulunulacaktır.
 
Her yıl on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz trafik kazalarının önlenmesi amacıyla kural ihlali yapan sürücüleri trafik kurallarına uymaya davet eder şimdiden kazasız bayramlar temenni ederiz."

11480.jpg