BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Trafik cezaları canınızı yakabilir!

Trafik cezalarıyla İzmir'den gelen iptal kararı sürücülerin kafalarını karıştırdı.

Abone ol

Trafik cezalarının 10 gün içinde tebliğ edilmediği için iptal edilebileceği iddiası avukatları da karşı karşı getirdi. İzmir'de "cezanın iptaline" ilişkin mahkeme kararının, her başvuruda geçerli olmayabileceğini söyleyen Avukat Kürşat Ergün, sürücüleri yasal faizler konusunda uyardı. 

Trafik cezalarıyla ilgili karmaşa sürüyor! Son iki aydır gelen trafik cezaları sürücüleri isyan ettirirken dün İzmir'den gelen bir mahkeme kararı sevindirdi. İzmir'de Sulh Ceza Mahkemesi'nde başvuran bir sürücü, cezanın kendisine 10 gün içerisinde tebliğ edilmediğini söyleyerek cezanın iptalini istedi.

MAHKEME İPTAL ETTİ 

Mahkeme,  Karayolları Trafik Kanunu’nun hükümleri gereğince uygulanan idari para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul, esaslar ile kullanılacak alındılar, tutanaklar ve defterler hakkındaki yönetmeliğin 10’uncu maddesine göre cezayı iptal etti. Bu karar özellikle sosyal medyada, cezaların iptal edilebileceği yönünde paylaşımlara neden oldu. Peki gerçekten böyle bir şey mümkün mü? Ankara Barosu'nu kayıtlı Avukat Kürşat Ergün'e göre böyle bir şey kanuni düzenleme varken mümkün değil. 

"ORTADA KANUNİ DÜZENLEME VAR"

Yönetmeliğin, cezanın 10 iş gününde tebliğ edilmesini öngördüğünü; ancak bu konuda bir de yasal düzenlemenin bulunduğunu söyleyen Ergün, sürücülerin bu tür haberlerle mağdur olabileceğini iddia etti. Yönetmeliğin 10 gün sınırına rağmen, Kabahatler Kanununun 20. Maddesin'de ise idareye trafik cezalarını tebliğde bir yıllık bir süre tanındığını söyleyen Ergün, yapılan tebligatların bu nedenle hukuki açıdan geçerli olduğunu savundu. Sürücülerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ergün, aksi takdirde yasal faizle bu cezaların katlanabileceğini ileri sürdü.

PEKİ HANGİ CEZALAR YASAL DEĞİL!

Sürücülerden, tebliğ edilen trafik cezalarının tarihlerine dikkat etmelerini isteyen Ergün, fiilin işlendiği tarih ile tebliğ tarihi arasında bir yıllık bir süre olması gerektiğini söyledi. Cezaların mutlaka delillendirilmesi gerektiğini anlatan Ergün, özellikle park ve kırmızı ışık cezalarında eğer sürücüye delil sunulmadıysa bu cezaların geçerliliğini yitirebileceğini anlattı. 

ASLINDA NE OLDU?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aylardır ödenek yetersizliğinden dolayı vatandaşa trafik cezalarını tebliğ edemediği ortaya çıkmıştı. Biriken cezalar da son günlerde üst üste gönderilmeye başlanınca sürücüler, ne yapacağını şaşırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, cezaların tebliği için PTT’ye vermesi gereken ücreti ödeyemediği için şubat ayından beri vatandaşa kesilen trafik cezalarını gönderemediği anlaşıldı. Ağustos ayında ödenek sorununun aşılmasının ardından ise bu yılın başından beri biriken cezalar toplu olarak gönderilmeye başladı.

11473.jpg