BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,79
HABER /  GÜNCEL

Obama: Cumhuriyetçiler siyasi haraç peşinde

ABD Başkanı Barack Obama Cumhuriyetçilerle bütçe görüşmelerine oturmaya hazır olduğunu söyledi ama öncelikle Cumhuriyetçi Partinin ülke ekonomisini tehdit etmekten vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama Cumhuriyetçilerle bütçe görüşmelerine oturmaya hazır olduğunu söyledi ama "öncelikle Cumhuriyetçi Partinin ülke ekonomisini tehdit etmekten vazgeçmesi gerektiğini" kaydetti.

Başkan Obama, Cumhuriyetçilerin, ABD'nin borçlanma sınırına ulaşacağı 17 Ekim'i nihai mühlet olarak kullanmasını 'siyasi haraç' olarak tanımladı.

Amerikan Kongresi'nin bütçe üzerinde anlaşma sağlayamaması üzerine, Beyaz Saray kimi kamu hizmetlerini askıya almıştı.

Cumhuriyetçi liderler, ülkedeki çıkmaza son verilmesi amacıyla görüşmelere oturması için Başkan Obama'ya bugün de çağrıda bulundu.

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ile görüştüğünü belirtti ve "onunla ve diğer Cumhuriyetçilerle herşey hakkında görüşmeye hazırım." dedi.

Bununla birlikte Obama, Cumhuriyetçilerle, acil olmayan kamu hizmetlerinin askıya alınması veya borçlanma sınırı üzerinde yapılacak görüşmelerin, "bir ekonomik kaos yaratılacağı" tehdidi altında yürütülemeyeceğini kaydetti.

Başkan Obama, 17 Ekim tarihinde erişileceği hesaplanan borçlanma sınırının Kongre tarafından yükseltilmemesi halinde, temerrüde düşülmesinin sonuçları konusunda da uyarılarda bulundu.

Obama, borç sınırının aşılması halinde sermaye piyasalarının sarsılabileceğini, Amerika'ya olan uluslararası güvenin darbe yiyeceğini, ülkenin borçlanma maliyetinde kalıcı bir artış olacağını ve bunlara ek olarak bütçe açığıyla borçlar göz önüne alındığında "çok ciddi ve derin bir ekonomik gerileme tehlikesi bulunduğunu" bildirdi.

Çok fazla şok

Bu arada ABD ve diğer ülkelerden yetkililer, yönetimin temerrüde düşmesinin ciddi ekonomik sonuçlar yaratacağını vurgulamaya devam ediyor.

Geçen hafta Bali'de düzenlenen APEC doruğunda, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, "bazı kamu hizmetlerinin askıya alınması ticaret ve ekonomi açısından iyi birşey değil." demişti.

Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino da, "ABD'de olanlar hepimizi etkiliyor. Amerikan ekonomisi dünyanın bir numaralı ekonomisi. Dünya ekonomisi de, hele şu dönemde, fazla şok kaldıracak halde değil." dedi.

Pazartesi günü ABD savunma sektöründe faaliyet gösteren Lockheed Martin şirketi, 3000 işçiyi ücretsiz izne çıkaracağını açıklamış, yönetimin kamu hizmetlerini askıya alma uygulaması sürecek olursa bu sayının artabileceğini bildirmişti.