BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.383,80
HABER /  GÜNCEL

Emekliler ne kadar fark alacak?

Emeklilerin hali harap... Enflasyon karşısında ezilen emekli şimdi fark bekliyor. Bunun için talep ettikleri de yüzde 2.8...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Emekliler hükümetten ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan zam müjdesi bekliyor. Bu zam müjdesini kendilerin verilen söz ve Bütçe Yasasına eklenen bir hüküm gereği yerine getirilmesini isteyen Emekliler, yüzde 2.8’lik zammın maaşlarına yansıtılmasını istiyor.

EMEKLİLER ARASINDA FARK YARATILDI
2006 yılında memur maaş katsayısındaki artış oranı yüzde 9.67 olarak belirlenmesine karşın, işçi emekli, dul ve yetimlerine bu oranın yüzde 6.09 olarak yansıtılmasının zaten yapılması gereken artışın altına düşülmesine yol açtığını ileri süren emekliler, memur emeklisi ile işçi ve bağ-kur emeklileri arasında oluşan yüzde 2.25’lik farkın kapatılmamasının da eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia ediyorlar.

YÜZDE 3.25 İPTAL EDİLDİ
AK Parti iktidarı öncesinde çıkartılan 2002/4847 sayılı kararnamenin AK Parti hükümeti tarafından iptal edilmesi sonucu işçi emeklisi, dul ve yetimleri için öngörülen yüzde 3.25’lik maaş artışının da ortadan kaldırılması ile işçi ve bağ-kur emeklisi, dul ve yetimlerinin maaşlarının çok düşük bir düzeyde kaldığını da belirten emekliler; yasal olarak hak ettikleri 2008 yılı zam artışının da yapılmadığını belirttiler.

DSP Adana milletvekili Mustafa Vural tarafından TBMM Gündemine de taşınan emekli maaş zamları ile ilgili 2008 yılına ait zam artışının düşük tutulmasına ilişkin iddia şöyle:

BÜTÇEDE HÜKÜM VAR
“5724 sayılı 2008 yılı Bütçe Kanunu’nun 28. maddesinin 10. fıkrasının (cl) bendinde, 2008 yılı Haziran ayındaki enflasyondaki artış oranının yüzde 2’yi geçmesi durumunda aradaki fark 2008 yılı ikinci yarısında maaş artışlarına yansıtılacağı hükme bağlandı. Bütçe Kanununun bu hükmüne rağmen 2008 yılı ilk altı ayı için verilmesi gereken yüzde 4 oranındaki enflasyon farkı yerine yüzde 1.2 zam artışı verildi.”

Şimdi işçi emeklisi, dul ve yetimleri hükümetin aradaki yüzde 2.8 oranındaki farkın maaşlarına artış olarak yansıtılmasını bekliyor…

EK ÖDEME
Memur maaşlarına yapılan artış ile birlikte, ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında yapılan 103 ila 264 YTL arasında değişen oranlardaki ek ödemeden kendilerinin muaf tutulmasının da yanlış olduğunu belirten emekliler, hükümetten bu oranlar üzerinden ek bir zam talebinde de bulunuyorlar. Yapılacak enflasyon zammının yanı sıra, yıllar içinde yitirilen haklarına karşılık gelmek üzere ek ödeme yapılmasını ve memurlara tanınan hakkın kendilerine de tanınmasını da bekliyorlar.